"Uykuda bebek ölümü" olarak da bilinen ABÖS görünüşte sağlıklı bir bebeğin, genellikle yaşamının ilk 6 ayında ani, beklenmedik ve açıklanamayan şekilde ölmesi anlamına geliyor.

Bu durum genellikle çocuk uyurken ortaya çıkıyor ve tıp camiasında pek çok kişi, bu olayın beyinde uykudan uyanmayı ve solunumu kontrol eden bir kusurdan kaynaklandığına inanıyor.

Mayo Clinic'e göre, tıp uzmanları arasındaki fikir birliği, bu kusurun uyku sırasında nefes almayı bırakan bir çocuğun ürpermesini veya uyanmasını önleyeceği yönünde.

The Independent'ta yer alan habere göre araştırmacılar şimdi ABÖS ve diğer bilinmeyen nedenlerden ölen yenidoğanlardan alınan kan örneklerini analiz ederek ve bunları sağlıklı bebeklerden alınan kanla karşılaştırarak bu teoriyi doğruladıklarını düşünüyor.

Hakemli bilimsel dergi The Lancet's eBioMedicine'de yayımlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, ABÖS'den ölen bebeklerde Butyrylcholinesterase (BChE) adı verilen bir enzimin aktivitesinin yaşayan bebeklere ve ABÖS dışı nedenlerden ölenlere kıyasla önemli ölçüde daha düşük olduğunu keşfetti.

BChE, beynin uyarılma yolunda önemli bir role sahip ve ABÖS'ün neden genelde uyku sırasında ortaya çıktığını açıklıyor.

Bu nedenle, enzimin düşük seviyelerde olmasının çocuğun uyanma yeteneğini azalttığı ve ABÖS'e karşı savunmasızlık yarattığı anlaşılıyor.

Eskiden beri, ABÖS'ü önlemek için ebeveynlere uyutulan bebekleri sırt üstü yatırmaları, oyuncakları ve battaniyeleri beşikten uzak tutmaları ve bebeklerin aşırı ısınmalarına izin vermemeleri tavsiye ediliyor.

ŞARKU'L AVŞAT