Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Kırbağ, yaptığı araştırmalar neticesinde mezradaki meşelik alanlarda trüf mantarı yetiştiğini tespit etti. Köylüler, "kara elmas"ın varlığını Kırbağ`dan öğrendi.
Prof. Dr. Kırbağ, dünyada 70 kadar çeşidi bulunan trüf mantarının en değerli olanının ``kara elmas`` olarak nitelendirileni olduğunu belirtti. Benzersiz aroması ve tadıyla ön plana çıkan siyah trüf mantarının sınırlı yerlerde üretilmesi ve yetiştirilmesinin zorluğundan ötürü havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olduğunu ifade eden Kırbağ, bu mantarın kilosunun Avrupa`da 2 bin Euro`ya kadar alıcı bulduğunu söyledi. Siyah trüf mantarının Türkiye`de bulunmasının çok büyük bir olasılık olduğu son dönemde konuşuluyordu fakat konuya ilişkin ciddi ve bilimsel araştırma yapılmamıştı.
Ekmek kapısı olabilir
Köy sakinlerinden Zaide Katmış ise köylü olarak yöresel isimleri domalan, kumi, maf olan bazı mantar türlerini bildiklerini ancak köylerinde yetişen siyah trüf mantarından habersiz olduklarını bildirdi. Kilosunun 2 bin Euro`ya kadar alıcı bulduğunu öğrendiklerinde şaşırdıklarını belirten Katmış, "Hocalarımız buraya geldiler. Bizim köyde `kara elmas` diye bir mantar buldular ama biz bu mantarı daha keşfetmemiştik. Birçok mantarı biliyorduk ama bu mantarı bilmiyorduk. Tarımsal ekonomi açısından çok önemli olduğunu bize bildirdiler" ifadelerini kullandı.
Dünyada jet sosyete yiyor
Ünlü İtalyan aşçı Fabio Foltran da dünyanın en pahalı gurme ürünleri arasında yer alan trüf mantarının dünyada daha çok jet sosyete tarafından tüketildiğini açıkladı.
Ünlü isimlerin aşçılığını yaptığını dile getiren Foltran, trüf mantarının pahalı olma nedenini, "Çünkü özel bir mantar türü, bunun tadını nasıl tarif etsem, anlatamıyorum. Tarif edilmez bir tat. Herkes merak ediyor niye bu kadar çok pahalı diye, tadınca hissedersin nedenini" şeklinde anlattı.
AA