İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve paydaşlarının katıldığı Nemrut Jeopark Çalıştayı, 2 gün sürecek.
Çalıştaya Bitlis Vali Yardımcısı İzzet Cem Eser, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yıldırım Güngör ve jeopark paydaşları katıldı.
Programda konuşan Eser, “Çok güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Ancak bu coğrafyanın güzellikleri bize birtakım zorluklar getiriyor. Malumunuz olduğu üzere yaklaşık 30 yıldır bir terör belası ile uğraşıyoruz. Ancak geldiğimiz noktada artık bitirme noktasına geldik. Terörün bitmesiyle birlikte artık bizleri daha zorlu bir görev bekliyor. Hatta daha zor görevler bizleri bekliyor. Bunlar nedir? Kentimizi eğitim, kültür, sanat, turizm açısından, daha ileri götürmemiz icab ediyor. Biz bugün burada Nemrut Kalderası ve çevresi Süphan’a kadar uzanan bölgede jeopark ilan etmek maksadıyla bir çalıştay başlatıyoruz.” dedi.
Eser konuşmasında şunları kaydetti:
“Bu çalıştayın bir takım idari boyutu da var. Kurumsal olması maksadıyla bir şirket bünyesine getireceğiz. Özel idaremiz hızlı bir şekilde yürütüyor. En kısa sürede bunu da tamamladıktan sonra ayaklarımız yere basarak bu amaca ulaşacağımızı düşünüyorum. Bugün bilim kurulumuzu oluşturduk. Rektör hocamız başkanlığında bilim kurulu çalışmalarına başlayacak. Bize rehberlik edecekler. Bizler de idari olarak onlara elimizden gelen desteği sağlayacağız. İnşallah bunu başaracağız. Nemrut ile ilgili çalışmalar dünden başladı bugün devam ediyor değil. Buranın 10 yıllık bir geçmişi, bir özlemi var. Bu bölge bunu hak ediyor. Nemrut ve çevresinin jeopark olarak ilan edilmesi ile ilgili sonuca inşallah hep birlikte ulaşacağız.”
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ise göreve atanmasının ardından başladıkları projenin kendileri için 10 aylık bir geçmişi olduğunu hatırlattı.
Elmastaş, “Bu önemli bir çalıştay. Bunun kısa bir geçmişine bakarsak, bizimle birlikte 10 aylık bir geçmişi var. Bizim en önemli projelerimizden biri olarak düşünmüştük. Atandıktan sonra da kısa süre sonra çalışmalara başladık. Nemrut Jeoparkı salında son birkaç yıldan beri çalışılan bir konu. Bu konu ile ilgili bazı çalışmalar yapılmış, projeler hazırlanmış. İstanbul Üniversitesi’nden Yıldırım Güngör hocamızın önemli çalışmaları var. Aslında büyük oranda Jeopark içerisindeki jeosit alanları büyük oranda Yıldırım Hocamızın raporundan esinlenerek ona dayandırılarak hazırlandı. Aslında bu toplantının ardından araziye de çıkarak çalışmalar yapacağız. Bilimsel kurulu olarak bu jeoprakın sınırları nereye kadar olacak? Burada hangi jeositler yer alacak? Bazı revize edilecek konular olacaktır. Dolayısıyla 2 gün sürecek bir çalıştaydır.” dedi.
Çalıştay daha sonra Bitlis Eren üniversitesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Yunus Levent Ekinci’nin ‘Jeoparkın 101 kriteri’ konulu sunumuyla devam etti. (İLKHA)