DİYARBAKIR - Uzmanlar yaz mevsimine girilmesiyle artan hastalıklara dikkat çekerek, diyabet hastalarının güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitleri yerine, sabah erken ve akşam üzeri saatlerinde dışarı çıkmalarını önerdi.
Uzman Dr. Mustafa Bostancı, öğle saatlerini dışarıda geçiren hastaların şemsiye kullanması ya da gölge alanları tercih etmesi gerektiğini belirterek, “Özellikle aşırı sıcak bölgelerde yaşayan diyabet hastalarının, klimalı ortamlarda bulunmaları, beslenme ve uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü sıcaklar kan şekerini olumsuz yönde etkileyerek yaşamı tehdit edebiliyor” dedi.
Diyabetlilerin güneşe maruz kalması riskli
Uz. Dr. Bostancı, diyabet hastalarının yazı sağlıklı geçirmeleri için dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi vererek, “Yaz mevsiminin çok yoğun ve sıcak olarak yaşandığı bölgelerdeki diyabet hastalarının, güneş ışınlarıyla direkt teması sakıncalıdır. Hastaların, güneş ışınlarının dik geldiği öğle vakitlerinde dışarı çıkmaları durumunda koruyucu önlemler almaları gerekir. Çünkü güneşe maruz kalmak terlemeyle birlikte sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Bu da kan şekerinin yükselmesine ve kan basıncının düşmesine yol açar. Bu sorunların yanı sıra diyabet hastalarında sinir hasarı sonucu duyu kaybı da oluştuğundan, güneşin zararlı ışınları nedeniyle vücutlarında yanıklar görülebilir” ifadelerini kullandı.
Kola ve meyve suyu yerine su tüketilmeli
Yaz mevsiminde diyabet hastalarının bol miktarda sıvı tüketmesi önerisinde bulunan Dr Bostancı, “Kola, meyve suyu gibi kan şekerini yükselten içeceklerden uzak durulmalıdır. Çay, kahve gibi içecekler ise günlük sıvı alım miktarına dahil edilmemelidir. Özellikle su tüketiminin tercih edilmesi, diyabet hastaları için önemlidir. Glisemik indeksi yüksek olan karpuz, kavun, üzüm, şeftali, kiraz gibi yaz meyvelerinin az miktarda tüketimi çok önemlidir. Çünkü bu gibi meyvelerin diyabet hastaları tarafından fazla tüketilmesi, hiperglisemi yani kan şekerinin yükselmesine neden olmaktadır. Aşırı sıcakların yaşandığı yaz aylarında günlük öğünlerini kontrol altına alması gereken diyabet hastalarının öğün atlamaması çok önemlidir. Özellikle kahvaltı zamanı iyi ayarlanıp, öğle yemeği zamanında yenilmelidir. Çünkü öğün atlama ve düzensiz beslenme hiperglisemiye neden olur ve kan şekeri dengesinin bozulmasına yol açar. Kızartma gibi yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten uzak durulması, bol sebze tüketimine özen gösterilmesi önerilmektedir. Ayrıca yaz aylarının vazgeçilmez tatlılarından biri olan dondurmadan da uzak durulmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu. (Osman İçli -İLKHA)