VAN - 1.Van Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında Van’a gelen İslam tarihi profesörü İhsan Süreyya Sırma, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Meclis Salonu’nda bir konferans verdi. Konferansa Van Valisi Münir Karaloğlu, Yardımcısı Atay Uslu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, İl Milli Eğitim Müdürü Mucip Kına, İl Sağlık Müdürü Bilal Acar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal, VATSO Başkanı Mirza Nadiroğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
Van’da kitap fuarının düzenlenmesine öncülük eden Van Valisi Münir Karaloğlu’na ‘teşekkür’ eden Sırma “Bu fuar Van’a kurulacak 15 adet fabrikadan daha önemlidir. Allah devamını nasip etsin” dedi.
Türkiye’de açılan kitap fuarlarında Arapça, İngilizce ve Fransızca kitaplarının olmamasının bir eksiklik olduğunu kaydeden Sırma, bunun da toplumun okumamasından kaynaklandığını söyledi. İnsanların boş kalınca birbiriyle uğraştığını ifade eden Sırma, geçmiş yıllarda İslam topraklarını ziyaret eden seyyahların Müslümanlarla ilgili yazdıklarını hatırlattı. Sırma “Bundan 400 yıl önce İslam dünyasını gezmiş olan seyyahlar ülkelerine döndüklerinde kitap yazmışlar. Diyorlar ki; ‘bu Müslümanlar nasıl insanlar. Camiden çıkınca kiminin elinde kitap, kalem bir şeylerle uğraşıyorlar. Bizim gibi meyhanede gidip sızmıyorlar’ Ancak son 200 yıldır roller artık değişti. Onlar okumaya başladı, biz ise okumamaya başladık. Okumayınca toplum bu hale geliyor” dedi.
Suriye’de kadılık yapan İbni Asakir’in, sadece Suriye tarihiyle ilgili 80 ciltlik kitap yazdığını anımsatan Sırma, “700 yıl önce İbni Asakir bu eseri yazmış peki biz ne yapıyoruz? Bırakın yazmayı, okumuyoruz bile?’ siteminde bulundu.
“Bizde sabır yok; hemen yazmak istiyoruz”
Okuyan alimlerden Vanlı merhum Mele Ali Çalım’dan örnek veren Sırma, “Kendisi Allah’ın rahmetine kavuşmuş. Bu hocam medresede okumuş. Türkiye’de yetmemiş Irak’ta okumuş. Kendi imkanlarıyla Türkçe öğrenmiş, Yukarı Norşin Camii’nde de çok güzel hutbeler okurdu. Ben rahmetli hocayı zaman zaman Erzurum’a davet eder, üniversitedeki profesörleri toplar onu dinlemelerini sağlardım. Niye? Çünkü hoca okuyordu. Mele Ali hoca anlatırdı. ‘ Fizilalil Kur’an’ı bir kez kırmızı, bir kez de yeşil kalemle çizerek iki kez okum’ İşte bunun için onlar alim oluyor. Bizler öyle yapmıyoruz. Fransız romancı Lapest, veba romanını yazmak için bir yıl tıp fakültesine devam etmiş. Sebebi de terimleri yanlış yazmamak için. Bizde o sabır yok ki. Hemen yazmak istiyoruz. Bazen de şundan bundan bir şeyler çalıp yazayım. Bu çok yanlış” ifadelerini kullandı.
“Eğer sabır olmazsa ilim olmaz”
İlimde aranan tek şeyin sabır olduğuna dikkat çeken Sırma, “Eğer sabır olmazsa ilim olmaz. Peygamber Efendimizin (S.A.V.) hadisi şeriflerini toplayan Buhari diye bir zat var. Bir hadisin metnini bulmak için Şam’dan Mısır’a gitmiş. O zaman uçak yok. Sayın Valim bizi Van’a davet ettiğinde öncelikle uçak var mı? Diye nazlanıyoruz. Günahkar oluyoruz. Buhari, karın tokluğuna kervanlarla Mısır’a gitmiş sadece bir hadisi bulmak için. Sadece bu sabırla olur. Onun için Buhari o kıymetli eseri bırakmış. Zaman zaman benim meslektaşlarım Sahihi Buhari’yi eleştirirler, ben de onlara diyorum. Buhari 5 cilt kitap yazdı siz ne yazdınız? Hiçbir şey yazmamış. Buhari`yi eleştirir, Taberi`yi eleştirir, İbni İsak’ı eleştirir ‘ya kardeşim hele bir kitapta sen de yazsana’ yok. Öyle kolay mı Kitap yazmak? Küçük Endülüs kitabını yazmak için ben 4 kez İspanya’ya Endülüs’e gittim. Kolay değil. Erek dağını yazmak için Erek dağına çıktım. Ve 2 bin 545 metre yükseklikte olan Tur dağına çıkarak, Tur dağını yazmak için” diye konuştu.
İzleyicilerinin sorularını da cevaplayan Sırma’ya 1. Van Kitap Fuarı’na katıldığı için Van Valisi Münir Karaloğlu tarafından bir ‘teşekkür’ plaketi verildi. (Fırat Arslan - İLKHA)