Sri Lanka Ulusal Dang Virüsü Kontrol Birimi (NDCU) yaptığı açıklamada, ülkede dang hummasına neden olan sivrisinek popülasyonunu kontrol etmek için kullanılan kimyasalların tükendiğini belirtti.

NDCU Direktörü Sudath Samaraweera, Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda bilgilendirildiğini ve mümkün olan en kısa sürede yeterli stok sağlamaya çalışacağını söyledi.

Samaraweera, Nisan ayının son haftasında bildirilen dang humması vakalarında üçüncü haftaya göre yüzde 22,6 artış olduğunu bildirdi.

Bu arada Halk Sağlığı Müfettişleri Birliği (PHIU) başkanı Upul Rohana da dang hastalarını belirlemek için tam kan sayımı testleri yapmak için gerekli malzemelerde kıtlık yaşadıklarını ifade etti.

2021'de bildirilen toplam vakaların neredeyse yarısının 2022'nin ilk üç ayında (17 bin 123) tespit edildiğini bildiren Rohana, malzeme eksikliği nedeniyle yakın gelecekte dang enfeksiyonlarının ve ölümlerin sayısının artabileceğine dikkat çekti.

Colombo, Gampaha, Kandy, Galle, Matara, Jaffna, Batticaloa, Trincomalee, Puttalam ve Ratnapura gibi yerlerin dang humması için yüksek risk altındaki alanlar olduğu bildirildi. (İLKHA)