DİYARBAKIR - Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Veteriner ve Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından akreple mücadele kapsamında yılda üç kez gerçekleştirilen temizlik ve ilaçlama aşamasının ilki gerçekleştirildi. Birinci ilaçlama Mayıs, ikinci ilaçlama Temmuz, üçüncü ve son ilaçlama ise Eylül ayında yapılacaktır.
Akreple mücadele ve temizlik çalışmalarını değerlendiren Veteriner ve Halk Sağlığı Şube Müdürü A.Muhsin Uyanık, “Mart ayında başlattığımız genel ilaçlama sezonumuzu bu gün ki koşullarda akreple mücadele safhasına getirmiş durumundayız” dedi.
Diyarbakır’daki iklimsel koşulların ve toprak yapı özelliklerinin akreplerin oluşmasına olanak sağladığını ifade eden Uyanık, “Biz de bu anlamda belediye başkanlığı olarak yılda 3 periyod halinde akreplerle mücadele çalışmamızı yürütmekteyiz. Bu gün ilkini başlatmış bulunuyoruz. Geçen yıllarda akrep olayları yüksek düzeydeyken bu gün hemen hemen yok denebilecek durumdadır” şeklinde konuştu.
İlaçlama birimi şefi Kadir Korkutata ise “Dünyada ekvator kuşağında yer alan bölgelerde akrepler ciddi anlamda sorun teşkil etmektedir. Özellikle bu bölgelerde yaşayan akrep türleri zerin oranları daha yüksek olduğu için ölüm sonuçlanabilecek vakalara neden olabilmektedir” dedi.
Türkiye’de bu kuşakta yer alan illerin başında Hatay, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve paralelinde yer alan şehirlerin geldiğini belirten Korkutata, “Akrep mücadelesinden öncelikle mekanik mücadeleyi öneriyoruz. Yıkılmaya mahkum olmuş tarihi yapıların, taş yapıların onarılması aciliyet arz etmektedir. Vatandaşlarımızın kullanmadıkları özellikle sur içinde yaşayan vatandaşlarımızın eski eşyalarını, odunluklarını, kömürlükleri yılda bir kez temizlemeleri lazım” dedi.
Kediler doğal bir avcıdır
Biyolojik mücadelede kedilerin akrepler üzerinde doğal bir avcı olduğunu ifade eden Korkutata, “Suriçi’nde yaşayan vatandaşlarımızın evlerinde birer kedi beslemelerinin oldukça faydası olduğunu düşünüyoruz. Bizler kimyasal mücadeleyi yılda 3 kez yapıyoruz. Öncelikli olarak harabeler, moloz yığıntıları ve tarihi yapılarda yer alan eski evlerdeki mahzenlerin yılda 3 kere düzenli bir şekilde ilaçlıyoruz” şeklinde konuştu. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)