Gaziantep'te Valiliği koordinasyonunda hayırseverlerin desteğiyle hayata geçirilen “Bakkal Alışveriş Çeki” projesi ile ihtiyaç sahibi 40 bin aileye yaklaşık 15 milyon TL’lik alışveriş çeki dağıtıldı.

Gaziantep’te Ramazan ayı boyunca yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amacıyla hayata geçirilen proje ile hem esnaf hem de ihtiyaç sahipleri sevindirilecek.

Gaziantep’te Ramazan ayı boyunca uygulanacak olan ve bundan sonraki süreçte de devam edecek proje ile ihtiyaç sahiplerine yardım yapılırken, ekonomik sıkıntılar nedeniyle çok zor günler geçiren mahalle bakkallarına da destek veriliyor.

Gaziantep Valiliği himayesinde yürütülen, Şahinbey ve Şehitkamil Kaymakamlıkları ile Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Gaziantep Bakkallar Odası Birliği ve hayırseverlerin maddi destekleriyle satın alınan bakkal alışveriş çekleri kentteki ihtiyaç sahiplerine dağıtılmaya başlandı.

Gaziantep Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan yardım alan 40 bin aileye yaklaşık 15 milyon TL’lik alışveriş çekleri mahalle muhtarları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Bakkal alışveriş çeklerini alan ihtiyaç sahipleri projeye dahil edilen 4 bin bakkaldan alışveriş yapmaya başladı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, Dağıtılan çekler ile temel gıda alışverişi yapılabilen Şahinbey ilçesi Üçoklar Mahallesi Hasip Dürri Caddesi üzerindeki bakkalı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Gül, projenin uygulandığı bakkalları ziyaret ettiklerini söyledi.

Gül, Covid-19 salgını döneminde "Zimem Defteri" projesi ile başlayan ve bakkallardaki borç defterini hayırseverlerin desteğiyle satın alınmasını kapsayan yardımların bu yıl Ramazan ayı ile birlikte "Bakkal Alışveriş Çeki" ile devam ettiğini bildirdi.

Gaziantep Valiliği’nin hayırsever destekleriyle hayata geçirdiği zimem defteri uygulamasını hatırlatan Gül, “Neydi Zimem Defteri uygulamamız; geliyorduk bakkalda veresiye defterini alıyorduk ve vatandaşlarımızın veresiye defterlerinde olan borçlarını ödüyorduk. Bu sene hem Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Gaziantep Bakkallar Odası Birliği başkanımızla oturup konuştuğumuzda, yine aynı amaca hizmet eden fakat farklı bir yöntem geliştirdik. Bu yöntemde, hayırseverlerimiz finansmanı sağlıyor. Kaymakamlarımız bu finansmanı sağlanan çekleri mahallelerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına kayıtlı olan ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. İhtiyaç sahibi de kendi borcunu kendi ödüyor ya da borcu yoksa kendi alışverişini kendi yapıyor.” dedi.

“Sistemde 4 bin bakkalımız var ve toplam bütçemiz 15 milyon TL”

Her eve kişi başı 100 TL’lik çek ve toplamda da en fazla 5 tane çek verdiklerini söyleyen Gül, “Dolayısıyla bir aileye 500 TL değerinde çek vermiş oluyoruz. Onlar da en yakın bakkala gelip harcayabiliyorlar.  Sistemde 4 bin bakkalımız var. Bu çok önemli bir rakam. Toplam bu işe yaklaşık olarak 15 milyon TL bir bütçe ayırdık. Aynı şekilde de bakkallarda da tekel ürünleri ve buna benzer harcamalar yapılamıyor. Gıda ve temel ihtiyaç maddelerinde kullanılıyor. Bakkallar da aldığı çekleri Gaziantep Bakkallar Odası’na getirdiğinde, hemen ertesi gün hesabına yatırmış oluyoruz. Hiç kimseyi rencide etmeyen, şeffaf, öngörülebilir, kimin ne aldığı kimin ne verdiği konusunda hesap verilebilir bir sistemimiz var.” ifadelerini kullandı.

“Biz bakkalların yaşamasını ve gelişmesini istiyoruz”

Hayırseverlere, destek olan oda başkanlarına ve projenin yürütücüsü kaymakamlara teşekkür eden Gül, sözlerine şöyle devam etti:

“Gaziantep her zaman farlılığını gösteriyor. Aslında bu sistem büyük market zincirlerinin yaptığı alışveriş çeki sisteminin bakkal boyutunda olan ve bunu hayırseverlerin katkılarıyla yapan bir sistem. Biz bakkalların yaşamasını istiyoruz, bakkalların gelişmesini istiyoruz. Bu arada çeklerimizde hangi hayırseverin verdiği de belli olmuş oluyor. Bir anlamda da vatandaşlarımız bu çekin nereden geldiğini de görmüş oluyor. Bundan 5 çeki varsa 500 TL imkanları ölçüsünde alışverişini yapıyor. Bunun dışında ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının kendi imkanlarıyla yaptığı ve yapacağı yardımlar da ayrıca devam ediyor. Bu onun alternatifi değil. Bu hayırseverlerimizin valiliğimize, sisteme güvenerek bizim aracılığımızla ihtiyaç sahiplerine yardımlarını ulaştırdığı bir sistem. Devletin, sosyal hizmetlerin, Sosyal yardımlaşmanın yardımları geçmişte de vardı bundan sonra da olacak.”

Mahalle bakkal Hatice Doğan ise proje sayesinde ihtiyaç sahibi vatandaşların alışveriş yapabildiğini ve bu durumun kendilerini de mutlu ettiğini ifade etti.

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu da proje ile dar gelirli vatandaşlara hayırseverlerin desteğiyle katkı sunduklarını ve söz konusu proje gerçek ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak ve mahalle bakkallarından alışveriş yapılmasını sağlamak istediklerini aktardı.

Vali Gül, beraberindeki heyetle birlikte ziyaret ettikleri bakkallarda vatandaşlarla sohbet etmeyi de ihmal etmedi.

Hayırseverlerin desteği ile vatandaşlara ulaştırılan çeklerin dağıtımı devam ederken Vali Gül, Şahinbey Kaymakamı Tahir Şahin, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu ve Gaziantep Bakkallar Esnaf Odası Başkanı Vakkas Katırlı ile birlikte şehirde projenin uygulandığı bakkalları ziyaret etti.  (İLKHA)