Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala evlerde bayram temizliği başladı. Vatandaşlar detaylı temizlik girişimlerine girerken, en önemli unsurlarından olan halı temizliği telaşı yaşanıyor. Vatandaşların bu telaşı halı yıkamacılarda iş hareketliliğine de yansıdı.
Bayram ziyaretlerinde evlerinin temizliğine özen gösteren birçok kişi, Ramazan ayının ilk haftasından itibaren temizliğe başladı. Özellikle orta ve ileri yaş gruplarındaki bayramda misafir ağırlayacak olan vatandaşlar, bayram temizliğinin başlangıcı olarak halıları seçiyor. Ramazan ayının ilk haftasından itibaren halı yıkama fabrikalarında başlayan bayram mesaisi, hız kesmeden devam ederken, işletmeciler merdiven altı iş yapan firmalara karşı da uyarılarda bulunurken halı yıkamaya gönderirken mutlaka makbuz almak gerektiğini dile getirdi.
35 yıldır halı yıkama işi yaptığını belirten halı yıkama firması sahibi Kaya Şentürk, bayram öncesi yoğunlukları hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
"İnsanlar bayrama temiz halıyla girmek istiyor"
Bayrama bir ay kala yoğunluklarının başladığını dile getiren Şentürk, "Yoğunluk son bir haftada doruğa ulaşır, bizde halıları bayrama yetiştirmeye çalışıyoruz. İnsanlar bayram öncesi temizlikle bayrama temiz halıyla girmek istiyor. Toz alma sonrasında halı yıkama vardı ama şu anda daha gelişmiş makineler var. Toz alma gerekmiyor, direk yıkamaya alıyoruz. İlk önce halılar şampuanlanıyor, 10-15 dakika şampuanlı suda bekletildikten sonra makineye veriliyor. Makineden çıktıktan sonra kurutmaya veriliyor. Kurutmadan sonra tekrar kurutma odasına alınıyor." dedi.
"Bizim bölgemizde her yıl 7-8 tane halı yıkamacı açılıyor, 7-8 tane de kapanıyor"
Merdiven altı yapılan halı yıkamacılardan mustarip olduklarına değinen Şentürk, "Merdiven altı halı -yıkamacılığı önceden de vardı. Bizim bölgemizde her yıl 7-8 tane halı yıkamacı açılıyor, 7-8 tanede kapanıyor. Biz makbuzsuz çalışmayız, mutlaka müşterilerimize makbuz veririz. Birileri halıyı alıp çalabilir bu durum sadece makbuzla sorgulanabilir. Sağlama almak için ve halının temizliği sonrasında da yaptığı işin arkasında durması içinde makbuz gereklidir." ifadelerini kullandı.
Endüstriyel halının metrekaresi 15 liradan yıkanırken diğer halılar ise cinsi, dokuma şekli ve antika değerine göre artış gösteriyor. (İLKHA)