Enerji, gıda ve akaryakıtta yaşanan zamlarla beraber artan maliyet artışlarına ve sektöre olan desteklerin yeterli olmadığını belirten Öztürk, “2022 yılıyla beraber her sektörde olduğu gibi tekstil sektöründe de maliyetler artmaya devam etmektedir. Artan enerji maliyetleri, gıda ve yakıtta devam eden zamlar işçisiyle işvereniyle herkesi zorlamaktadır. Her yönüyle artan maliyetler artmaya devam etmektedir. Bundan dolayı istihdamın artması bir tarafa bu istihdam sayılarının korunması bile güçleşmektedir.” dedi.
Şehirde tekstilcileri ayakta tutan en önemli ve tek desteğin indirimli sigorta teşviki olduğunu vurgulayan Öztürk, “ İndirimli sigorta teşviki olmazsa şehrimizde tek bir üretici ayakta kalamaz. Artan enerji ve gıda maliyetlerinin yanı sıra özellikle akaryakıt zamları nakliye ve lojistik giderlerini arttırmakta ve işverenleri zorlamaktadır. Batman’da sektörümüz son 10 yılda hızlı bir şekilde büyüdü ancak altyapısız ve dengesiz büyüme artan maliyetler, kalifiye eleman eksikliği, sektörün fason iş yapması ve benzeri sorunlarla beraber temelsiz bir büyüme gösteren tekstil sektörü sarsılma tehlikesi ile karşı karşıyadır.” ifadelerini kullandı.
Her geçen gün artan maliyetlerden dolayı üreticilerin ihracat müşterileri ile maliyet hesabı tutturamadığını vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:
“Hem üreticiler hem de şehrimizde fason iş yaptıran özellikle ihracat müşterileri maliyet hesaplarını tutturamamaktadır. Bundan dolayı özellikle Avrupalı müşterilerin farklı pazarlara yönelme riski vardır. Sektörümüz artan maliyet sorunları ile boğuşurken sektöre desteğin artması gerekir. Sektörümüz KOSGEB ve DİKA desteklerinden verimli bir şekilde faydalanamamaktadır. İŞKUR destekleri ise her geçen gün daha da zorlaştırılmaktadır. Özellikle İŞKUR eğitim programlarında eğitilen personellerin işverence taahhütle İŞKUR eğitim süresinin 3 katı kadar çalıştırılmasının bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Sektörümüzü ayakta tutan önemli noktalardan biri İŞKUR destekleridir. KOSGEB ve DİKA’nın özel sektörü ayakta tutacak destek programları yapmalıdır.”
Sektörün yara almasının birçok sektörü olumsuz etkileyeceğini dile getiren Öztürk, “Sektörümüz şehrimizde 40 binlere yaklaşan istihdam sayısı yerli ve yabancı müşterisiyle önemli bir sirkülasyon oluşturmaktadır. Sektörün yaşadığı sıkıntılar, desteklerin yetersizliği gibi sorunların bir an önce masaya yatırılıp çözülmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)