DIŞ HABERLER SERVİSİ
Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) cemaati, Mısır'daki cunta rejiminin alim ve mütefekkirler için verdiği idam kararlarına yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi.
Açıklamada, Mısır'da adalet ve özgürlüğe savaş açmış darbeci rejiminin siyasallaşmış sözde mahkemelerinin, bazı masum vatandaşlar, mütefekkirler ve rabbani âlimler hakkında verdiği idam kararlarını uygulamaya devam ettiği belirtildi.
STK’LARA ÇAĞRI
Açıklamada, "Gerek Mısır içinde gerekse de yurt dışındaki tüm mensuplarımızı, bölgesel ve uluslararası insan hakları savunucusu sivil toplum kuruluşlarını, söz konusu siyasi zulümlere karşı somut adımlar atmaya, barışçıl protestolar düzenlemek suretiyle haksızlıklara tepkiler vermeye ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan idam kararlarının engellenmesi için darbe rejimine baskı yapmaya davet ediyoruz." çağrısında bulunuldu.
‘SİSİ’NİN MAHKEMELERİ TİYATRO OYNUYOR’
Savunmasız insanların mahkum edildiği idam kararlarının bir an önce durdurulması bağlamında Birleşmiş Milletlerin yanı sıra birçok ülkeyle temasların devam edeceği ifade edilen açıklamada, "İntikam duygusu ile hareket eden, adalet ve hukukun hiçbir şekilde işlemediği bu siyasi mahkemelerin yeni bir icraatı da çarşamba günü Sayın Dr. Muhammed Bedii, Dr. Muhammed Biltaci ve Dr. Safvet Hicazi hakkında basında ‘polis olayları’ olarak servis edilen uydurulmuş bir tiyatro nedeniyle müebbet hapis cezası vermek oldu. Aynı davadan diğer 6 kişiye de ağırlaştırılmış 15 yıl hapis cezası verildi." ifadelerine yer verildi.
“MISIR HALKININ EMEĞİNİ HARCIYOR”
Darbe rejimini, Müslüman Kardeşler Cemaati hakkında yalan ve iftiralar ile karalama kampanyasını son hız sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Bu uğurda açlık ve sefalet içerisinde olan Mısır halkının emeğini, ekonomisini, milyonlarca parasını harcıyor. Bu şekilde Cemaati şeytanlaştırmak ve olduğundan farklı gösterilmek amaçlanıyor." denildi.
"SİYASİ, HUKUKİ, KANUNİ, TOPLUMSAL ARAÇLARA BAŞVURMAKTAN İMTİNA ETMEYECEĞİZ"
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Cemaat olarak tekrar ifade ediyoruz ki mahkemelerin kelimenin tam anlamıyla intikam duygusu ile hareket etmiş, şeffaflık, adalet, sanıkların savunma başta olmak üzere her türlü haklarından mahrum bırakılmış olmaları, terörle mücadele mahkemelerinin verdiği bu kararlar Mısır toplumunda kabul görmeyecek ve adalete olan güvenleri zedeleyecek, ayrıca korku ve panik ortamı yaratacaktır.
Bu vesileyle Müslüman Kardeşler Cemaati olarak genelde tüm Mısırlıları özelde ise bu adaletsiz idam kararları altında ezilenler için elimizden gelen her şeyi yapacağımızı bildiriyoruz. Çalınmadık bir kapı, başvurulmadık bir vesile bırakmayacağız. Siyasi, hukuki, kanuni, toplumsal araçlara başvurmaktan imtina etmeyeceğimizi ilan etmek istiyoruz.”
“İSLAMİ ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Cemaat yaşamakta olduğu tüm sıkıntı ve zorluklara rağmen hiçbir gevşeklik ve tereddüt hissetmeden İslami çalışmalarına, Rabbimizin dinine hikmet ve güzel söz ile çağırmaya devam edecektir. Zulüm ve eziyetin acı ve kederin zirveyi gördüğü bugünlerin ardından Allah'ın izniyle müminler için güneş doğacak, adalet yerini bulacak, bu üzüntüler yerini mutluluğa bırakacaktır. Darbeciler şunu iyi bilsinler: Allah uyumaz ve onun adalet düsturu er ya da geç tecelli edecek.”
TEK DOSYADA 17 KİŞİ İDAM EDİLDİ
Mısır'da insan hakları ihlalleriyle ilgilenen "Biz Kaydediyoruz" adlı sivil toplum örgütü, geçen yılın Nisan ayında, "Kirdase polis karakoluna saldırı" suçlamasıyla yargılanan 17 kişinin idam edildiğini duyurmuştu.
Kamuoyunda "Kirdase olayları" olarak bilinen dava, en çok sanık hakkında idam kararının verildiği davaların başında geliyordu. İdam edilen isimler, Rabia Meydanı’nın boşaltılmasının ardından çıkan olaylarda Kirdase bölgesinde bir karakolu basmak ve 17 polisi öldürmekle suçlanmıştı.
BİLTACİ İDAMA MAHKUM EDİLMİŞTİ
Cezaevindeki Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Sekreteri Muhammed Biltaci ile Müslüman Kardeşler liderlerinden Safvet Hicazi'nin de aralarında bulunduğu darbe karşıtı 12 kişi hakkında verilen idam cezası, geçen yılın Haziran ayında onanmıştı. Söz konusu isimler, Rabiat'ul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı protestoları yönetmekten suçlanmıştı.
İHVAN LİDERİ BEDİİ’YE MÜEBBET HAPİS CEZASI
Mısır Yargıtay’ı, 2021 Temmuz ayında ise "HAMAS adına casusluk" olarak bilinen davada yargılanan ve İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 15 kişinin, 7 ila 25 yıl (müebbet) hapis cezalarını onamıştı.
CEZA ÜSTÜNE CEZA
Mısır Yargıtayı’nın İhvan liderlerine verdiği cezalar bunlarla da sınırlı kalmadı. Yargıtay, 2013'teki sözde şiddet olaylarıyla ilgili Port Said Ceza Mahkemesi'nde Eylül 2020'de yeniden görülen davaya ilişkin nihai kararını geçen hafta açıkladı.
İhvan liderlerinden Bedii ile Hicazi ve HAP Genel Sekreteri Biltaci'ye Mısır cunta yargısı tarafından verilen müebbet hapis cezaları onandı. Aynı dava ile ilgili temyiz başvurusunda bulunan 6 İhvan üyesinin 15 yıl, bir İhvan üyesinin 3 yıl hapis cezasını onayan Yargıtay, 59 kişinin ise beraatine karar verdi.