Çoğunlukla Van’ın coğrafi işaretli ürünlerinden olan otlu peynir ile bütünleşen bu otlar, birçok yöresel yemek ve turşuda da kullanılıyor. Bu otların en bilinenleri arasında ise sirmo, çiriş, heliz, mende, kenger ve siyabo yer almakta.

Şifalı otların bölge insanı tarafından çok tercih edildiğini belirten tezgâhtar Mustafa Girgin, şifalı otların yemeklerde, peynirde ve turşuda kullanıldığını ifade etti.

Nisan ayında toplanmaya başlanan şifalı bitkilerin mayıs sonuna kadar satıldığını belirten Girgin, helizin Bitlis’ten, çirişin Hakkâri’den, mendenın ve kengerin de Yüksekova ve Şemdinli bölgesinden geldiğini söyledi.

Satıcılar olarak yılın 12 ayı boyunca bu ayı beklediklerini ifade eden Girgin, şifalı bitkilerin insanlar tarafından çokça tercih edildiğini dile getirdi.

Fiyatların bu sene çok arttığına dikkat çeken Girgin, artan yakıt fiyatlarının fiyatları fazlası ile etkilediğini söyledi. (İLKHA)