DSÖ'den Dünya Sıtma Günü öncesinde yaptığı yazılı açıklamada, Afrika kıtasında sıtmayla mücadeleye devam edildiği belirtildi.

DSÖ koordinesinde Gana, Kenya ve Malavi'de 1 milyondan fazla çocuğun sıtmaya karşı aşılandığı açılandı. Bazı ülkelerde ise sıtma aşısının ilk kez 2 yaş ve altı çocuklarda uygulanacağı belirtildi.

Malavi Hükümeti tarafından ilk olarak Nisan 2019'da başlatılan sıtma aşısının güvenli ve uygulanabilir olduğu ve ölümlü sıtma vakalarını önemli ölçüde azalttığı görüldü.

DSÖ'nün açıklamasında aşının yaygın olarak kullanılması halinde, her yıl 40 bin ila 80 bin Afrikalı çocuğun hayatını kurtarabileceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Sıtmayla ilgili araştırma ve geliştirme için ayrılan fon 2020 yılında 619 milyon ABD Dolarında üzerine ulaştı.

Yakın ve orta vadede aşı talebinin arzı geçmesi beklenirken mevcut aşı üretim kapasitesi yılda en fazla 15 milyon doz, talebin ise yıllık 80 milyon dozu aşacağı tahmin ediliyor.

Afrika kıtasında her yıl ortalama yarım milyon kişi bu hastalıktan hayatını kaybederken ölenlerin yarısına yakını çocuklar oluşturuyor.

Bulaşıcı bir hastalık olan sıtma, parazit taşıyan sivrisineklerin sokmasıyla bulaşıyor.

7-10 günlük kuluçka süresinin ardından kendini gösteren sıtma, ateş, titreme, terleme, baş ağrısı, bulantı, kusma, kas ağrısı, halsizlik gibi grip benzeri şikayetler meydana getiriyor. (İLKHA)