Konula ilgili Bingöl İlim İrfan Medresesi baş müderrisi İttihadul Ulema Üyesi Molla Sahap Korkutata, iftar sofralarında fakirlere yer verilmesi gerektiğini önemini dile getirip fakirleri gözetmenin fazileti hakkında açıklamalarda bulundu.
“Cömertlik Müslümanların sıfatıdır”
Cömertliğin Peygamber ahlakı ve Müslümanların vasfı olduğuna vurgu yapan Korkutata; “İslam ve Müslümanların fıtratında cömerttik vardır. Peygamberimiz cimcikten hep Allaha sığınırdı. Bundan dolayı cömertlik Müslümanların sıfatıdır. Efendimiz aleyhisselam genel olarak ‘misafiri ağırlamakta çok faziletler vardır, günahlar silinir ve dereceler yükselir’ demiştir. Ramazan-ı şerifte hayırlar katlanır. Diğer zamanlardaki ikramlar Ramazan ayındaki iftar sofrasındaki kadar faziletli olamaz.” dedi.
“Sofrada fakirlere yer vermek Resulullah aleyhisselamın ahlakıydı”
Resulullah aleyhisselamın fakirlere ikramı ve onlara karşı davranışları hakkında da açıklamalarda bulunan Korkutata; “Resulullah aleyhisselamın genelde ahlakı buydu ki, fakirlerle oturur, onlara yemek verir ve onları doyururdu. Dua eder ve “ya Rabbi beni fakirlerin zümresinden yaz” diyordu. Bu duayı Resulullah yapmışsa bunda büyük bir fazilet vardır. Bir insan ki iftar vaktinde sofrasına fakirleri davet ederse, bu kişi Resulullah aleyhisselamın meziyetine ve kalitesine ulaşacaktır, kibirlenmeyecektir.” dedi.
“Müslümanlar fakirlere moral vermelidir”
Fakirler ile aynı sofrada yer almak, onlara ikramda bulunmak ve onlara değer verme hususunda Hz. Hasan’ın (ra) hayatından örnekler veren Korkutata; “Hz. Hasan (ra) bir gün devesiyle bir yerden geçerken bir grup fakirle karşılaşır ve onlar Hz. Hasan (ra)’ı sofralarına buyur ederler ve O’da icabet eder. Sonrasında der ki siz de bir gün bana davetlisiniz. Müslümanlar genelde fakirlere moral vermelidir. Sadece zenginler veya kendilerinden menfaat bekledikleri kişileri davet etmek değil, kendilerinden hiçbir menfaat beklenmeyen insanları muhtaçları ve fakirleri sofralarına çağırıyorlardı. Bundan dolayı Allah Kuran-ı Kerim’de diyor ki, müminler fakirlere yemek verdiğinde, sadaka verince, bir şeyler verince ‘Biz sadece Allah için veriyoruz ve sizden bir teşekkür veya bir karşılık beklemiyoruz’ Eğer fakirler bizim soframızda bulunuyorsa biz bu ayete muhatap olur kazançlı çıkarız.” dedi. (İLKHA)