Camide özellikle Ramazan ayında binlerce kişinin katılımıyla iftar programları yapılıyor, teravih namazının yanı sıra geceleri de teheccüd namazı kılınıyor.
Ankara'da imam hatip lisesini bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi ve İlahiyat Ön lisans Programından mezun olan Enes Abdurrahman Hibe, imamlık görevine başladıktan sonra her yaştan insanı camiye çekmek için çalışma yapmaya başladı.
2014 yılında atandığı Başakşehir Medine Müdafi Fahrettin Paşa Camii'nde ise yaptığı çalışmalarla camiyi bir yaşam alanına çevirerek sadece namaz kılınan bir mekân olmadığını göstermiş oldu.
Özellikle Ramazan ayında daha yoğun olarak kullanılan camideki yapılan mukabele, teravih, teheccüd, iftar ve sahura her yaştan çok sayıda cami cemaati katılıyor. Camide ayrıca; çeşitli dersler almak, resim atölyesine katılmak veya bir planetaryum (gökevi) kurarak gökyüzünü izlemek bu camide mümkün.
İngilizce tefsir dersi verildi
Türkiye'de bir ilk olarak ise camide İngilizce tefsir dersi gerçekleştirildi. Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurullah Koltaş'ın her Salı günü yaptığı dersler üç yıl boyunca devam etti. Üst seviyede İngilizce bilen kişilerin katıldığı derslere daha çok yüksek lisans ve doktora öğrencileri devam etti. Her kesimden insanı bir araya getiren derslere, pandemi sonrası tekrar başlanılması planlanıyor. Farklı bir dildeki başka bir ders de Arapça verilen Riyazüssalihin dersleri oldu. Bu dersler de 3 yıl boyunca sürdürüldü.
Camide gök cisimleri inceleniyor
Enes Abdurrahman Hibe öncülüğünde camide planetaryum kurularak gökyüzü incelemeleri yapıldı. Her defasında 20-30 gencin katıldığı programlarda uzay ve gök cisimleri anlatılarak cami-bilim ilişkisi kurulmaya çalışıldı.
Camide hayata geçirilen başka bir proje ise "Camide Hayallerimi Çiziyorum" projesi oldu. Çalışma çerçevesinde 600 ilkokul öğrencisi gelip, camide resim yaptı. 300 kişilik iki grup halinde camiye alınan çocuklardan aynı saftaki 50 kişi, bir tane tuvali kullanarak tek bir resim yaptı. Buradan çıkan eserler de camide sergi olarak gösterime açıldı.
Okulların uğrak yeri
Her tür eğitimin verildiği, bilim, kültür ve sporla ilgili derslerin yapıldığı cami, çocuklar ve gençler için de uğrak mekânlarından biri olmuş durumda. Geçtiğimiz günlerde gelen bir özel anaokulundan 33 çocuğa camiyi, caminin bölümlerini, minareyi, kıbleyi anlatıp; namaz, oruç, elhamdülillah, selam gibi kavramları tanıtmışlar. Bunların hepsini öğrenip çıkan çocukların bir kısmı gitmek bile istememiş. Camiden çıkmak istemeyen çocukları öğretmenleri zorla götürmüş. Aynı hafta içinde bölgedeki iki ayrı imam hatip lisesinin öğrencileri de gelip camide din ve eğitim hizmetleri üzerine küçük bir brifing aldı. Aralarından bazıları mihrap ve minber uygulamaları yaptı.
Birçok etkinlik camide yapılıyor
Yaptığı faaliyetlere ilişkin yazılı açıklama yapan cami imamı Enes Abdurrahman Hibe, "Cami, Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem) zamanında da Osmanlı'da da nikâhların kıyıldığı, iftarların yapıldığı bir yerdi. Cami bizim her şeyimiz. Her şey camide yapılmalı diye düşünüyoruz. Bu amaçla, 'iftarım camide namazım cemaatle' sloganıyla çalışma yapıyoruz. Caminin bahçesinde her gün yaklaşık bin kişilik iftar sofraları kuruluyor. 9 yıldır hatimle teravih ve teheccüd namazları kılınıyor. Judo, karate gibi Uzakdoğu sporları, okçuluk, siyer yarışmaları, güncele ilişkin kahoot yarışmaları da burada yapılıyor. Camide hafızlık yapan talebeler var. Kur'an tilaveti, sergiler, tiyatro oyunları gençlerin burada kendi hünerlerini sergiledikleri diğer alanlar." dedi.
Cami Gençlik Kolları kuruldu
Yapılan organizasyonlar ve etkinliklerin bütçesi ise yine cami cemaati tarafından karşılanıyor. Bu amaçla hem organizasyonları hem de bütçeyi planlamak üzere Cami Gençlik Kolları kurulmuş. Tamamen gönüllü gençlerden oluşan ekipte, üniversite öğrencilerinden tutun da esnafa, lise ve ortaokul öğrencilerine varana kadar pek çok yaştan ve kesimden gönüllüler yer alıyor. Tüm ekip, gönüllüsüyle, çalışanıyla camiyi yaşanabilir bir alan, hayatın merkezi haline getirebilmek amacıyla çalışıyor. Hayatın merkezinde bir cami olabilmek için de iftarlarıyla, sahurlarıyla, teravihleriyle, teheccütleriyle organizasyonlar devam ediyor. (İLKHA)