Gaziantep’te Ramazan ayını dört gözle bekleyen esnafın umudu bayrama kaldı. Ekonomik sıkıntılar ve sorunların yansımalarının görüldüğü çarşıda esnaf bayram alışverişi ile yüzlerin gülmesini ümit ediyor.

Geçtiğimiz 2 yıl Covid-19 salgını gerekçesiyle bayramlarda uygulanan kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle iş yerlerini açamayan ve aldıkları ürünleri ellerinde kalan esnaf, büyük sıkıntılar çekmişti.

Covid-19 salgınının ardından ekonomik sıkıntıların ve sorunların baş göstermesi hem esnafı hem de halkı mağdur ediyor. Aylarca kapanan işletmeler açıldıktan sonra da ekonomik sıkıntılar ve sorunlarla mücadele etmeye başladı.

Esnaf, Ramazan ayında vatandaşların alışverişi hareketlendireceğini umut etse de beklenen olmadı. Birçok temel gıda malzemesi başta olmak üzere hemen hemen hayatın her alanına yansıyan zamlar dolayısıyla geçim kaygısı yaşayan vatandaşlar, bayram alışverişi için kara kara düşünmeye başladı.

Aylardır hayat pahalılığı ve zamlar nedeniyle zor günler geçiren esnaf, Ramazan Bayramı öncesi bir nebze de olsa rahat nefes almayı ümit ediyor.

Umudunu Ramazan Bayramı öncesi yapılacak alışverişe bağlayan esnaf, piyasa genelinde yaşanan durgunluğun yerini Ramazan Bayramı'nda hareketli günlere bırakmasını umut ediyor.

Esnaf, Kurban Bayramı öncesi alışveriş hareketliliğine odaklanırken, başta gıda ve giyim olmak üzere birçok sektörde “bayram bereketi” bekleniyor.

Ramazan Bayramı öncesi yapacakları satışlarla zararlarını gidermeyi de hedefleyen esnaf, ekonomik sıkıntıların ve sorunların baş göstermesinden dolayı pek satış yapamadıklarını ve bu süreçte yaşanan mağduriyetin Ramazan Bayramı’nda giderilmesini beklediklerini dile getirdi.

Umutlarını Ramazan Bayramı öncesi yapılacak alışverişe bağladıklarını belirten esnaf, önceki yıllardaki bayramlar gibi olmasa da bayram alışverişinden dolayı satışların artmasını beklediklerini ifade etti.

Piyasa genelinde yaşanan durgunluğun, yerini Ramazan Bayramı'nda hareketli günlere bırakmasını umut ettiklerini belirten esnaf, tek beklentilerinin bayram öncesi işlerinin hareketlenmesi ve satışların artması olduğunu söyledi.

“Vatandaşlara yardımcı olmamız lazım”

Esnaf olarak yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi hazırlıklarına başladıklarını belirten Aydın Karakuş, “Tüm hazırlıklarımızı yaptık, müşterilerimizi bekliyoruz. Geçen yıl Ramazan Bayramı'nda 17 gün kapalı kaldık. Pandemiden dolayı 2 yıldır da esnaf sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Bu yıl çok şükür en azından açığız. Bu yılın geçen yıldan daha iyi olacağına inanıyoruz. Bu yıl daha mutluyuz. Geçen yılın sıkıntılarını bir nebze olsa bertaraf etmek istiyoruz. Yarından itibaren iftardan sonra da açık olacağız, müşterilerimizi bekliyoruz. Tabi ki dünya genelinde olduğu gibi bizim ülkemizde de enflasyon var, fiyatlar çok yükseldi. Fakat esnaf olarak bu durumu fırsatçılığa çevirmemiz gerekiyor. Esnaf olarak vatandaşlara yardımcı olmamız lazım.” dedi.

“Pahalılığı müşteriye yansıtmamamız gerekiyor”

Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı’nda Covid-19 salgını gerekçesiyle uygulanan anan kısıtlamalar ve tam kapanma nedeniyle durgun bir bayram geçiren esnafın bu bayramdan umutlu olduğunu ifade eden Mehmet Ünal, “Esnaf olarak vazifemizi yaptık, hazırlıklarımızı tamamladık ve Ramazan Bayramı’na hazırız. Müşterilerimizin getirdiğimiz ürünlere tevessül etmesi ve teveccüh göstermesi biraz da ekonomik ile ilgili bir durum. Bu bayramdan beklentilerimiz var. Neredeyse 2 seneden bu yana bir pandemi süreci yaşanıyor. Kimi vatandaşlar dışarı çıkıyor kimisi de çıkmıyor. Şu anda dışarı çıkan ve yavaş yavaş pandeminin etkilerinden kurtulan müşterilerimizi bekliyoruz. Biz esnaf olarak bize düşeni yaptık. Herkes taşın altına biraz elini koyarsa iyi olur. Ciddi bir enflasyon var. Esnaf olarak fiyatları biraz minimize yapıp, pahalılığı müşteriye yansıtmamamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Şeker fiyatları geçen yıla göre 2 kat arttı”

Ramazan Bayramı öncesi işlerinde hareketlilik beklediklerini söyleyen Muzaffer Şekeroğlu, az da olsa alışverişlerde hareketliliğin başladığını ve bayram gününe alış verişlerin daha artmasını beklediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Ramazan Bayramı öncesi yapılan alışverişler tüm esnafın beklediği günlerdir. Ramazan Bayramı hazırlıkları yavaş yavaş yapılıyor. Gaziantep'te özellikle ilk 15 gün satışlar seyrek geçiyor. Ramazan’ın ilk 15 günü vatandaşlar pek fazla dışarı çıkmıyor. Ramazan’ın 15’inden sonra dışarı çıkmaya başlıyorlar. Son 10-15 gün hazırlıklar daha yoğun geçiyor. Ürünlerin fiyatları yaklaşık yüzde 100 oranında arttı. Artık değişen fiyatlara yetişemiyoruz. Her gün yeni güncelleme geliyor. Her gün güncelleme geldiği için müşteri de aynı zamanda alışveriş almaktan vazgeçiyor, başka alternatifler alıyor ya da hiç ürün almıyor. Satışlarımız yüzde 30-40 oranında düştü. Şeker fiyatları geçen yıla göre 2 kat arttı, hatta 3 kata doğru çıkmaya başladı. Şeker satışlarımız tamamen düştü. Geçen yıl ton bazlı şeker alırken, artık kilo bazında şeker almaya başladık. Her şeye rağmen de esnafın umudu ‘Ramazan Bayramı’ diyebiliriz. Çünkü ister istemez vatandaşlar bütçesine göre alışveriş yapıyorlar. Bu da bize yansıyor.”

“Ebeveynler kendilerine kıyafet almasa bile çocuklarına kıyafet alıyorlar”

Umutla Ramazan Bayramını beklediklerini belirten Mehmet Alkan, “Ramazan Bayramı öncesinden bir beklentimiz var. Esnaf olarak bir pandemi süreci geçirdik. Daha sonra bir devalüasyon süreci geçirdik. Şu anda sermayemiz tamamen eridi, ürün almakta çok zorlanıyoruz. Geçen yıl ile bu yılki fiyatlar arasından en az iki buçuk kat fark var. Bu durum tabi ki bizi çok zora soktu. Sadece giyim sektörü değil, tüm sektörlerde fiyatların artmasından dolayı vatandaş artık giyimi ikinci plana attı. Şu anda vatandaşın birinci öncelliği gıda oldu. Vatandaşın alım gücü çok düştü. Bizde esnaf olarak ürün alamaz duruma geldik. Bu durumda tabi ki bizi daha da zorladı. Bir nebze de olsa Ramazan Bayramı’ndan bir umudumuz var. Çünkü ebeveynler kendilerine kıyafet almasa bile çocuklarına bayramda kıyafet alıyorlar. Çocuk kıyafetleri satanlar olarak diğer esnafa göre biraz avantajlıyız.” diye konuştu. (İLKHA)