İtikâf ibadeti hakkında açıklama yapan Bingöl İl Müftüsü Mustafa Topal; itikâf için belirlenen camilerin hazır olduğunu belirterek, memlekette en az bir grubun bu sünneti ihya etmesi kendileri için salih amel ve hayır olduğunu, toplum için de bir zenginlik olacağını vurguladı.

 “Ramazan ayı ibadet zenginlikleriyle dolu bir aydır”

Ramazan ayının zengin ibadetlerle dolu olduğunu dile getiren Müftü Topal; “İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı imani açıdan ibadetlerimizi çoğaltıp Rabbimize olan yakınlığımızı arttırma bakımından birçok zenginliklerle dolu. Bunlardan biri oruç, biri teravihlerimiz, bu ayda indirilen Kuran, Kadir gecesinin bu ayda olması ve bu ayın önemli özelliklerinden ve Efendimiz aleyhisselamın hiç terk etmediği sünneti seniyyesinden olan itikâf konusudur.” dedi.

“Efendimiz Aleyhisselam Ramazan’ın son 10 günü itikâfa girerdi”

Hz. Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan’ın son 10 günü itikâfa girdiğini hatırlatan Topal, itikâfın ne olduğu konusu hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Topal; “İtikâf, mescide çekilip dünya ile dünyalık işlerden alakalasını kesip Ramazan’ın son 10 gününde camiye ibadetle yoğunlaşmak demektir. Özellikle camide, cami adabının, caminin gerektirdiği hususların dışında dünyevi olarak herhangi bir şeye dalmadan, doğrudan zamanımızı ibadetle geçirmek manasına gelir. Yiyip içme ve abdest ihtiyacı dışında caminin dışına çıkmadan hep camide kalma anlamına gelir. Efendimiz aleyhisselam her Ramazanın son o gününde bunu yapardı.” dedi.

“Durumu müsait olan en az bir grubun bu ibadeti yapması toplumsal zenginlik olur”

İlde en az bir grubun itikâfa girmesinin çok önem arz ettiğini belirten Topal; “Bizim de Efendimizin ümmeti olarak bu sünnete riayet etmemiz çok güzel olur. Çalışanlar var, işi olanlar var, durumu itikafa girme zamanına müsait olmayabilir. Ama hiç olmazsa durumu müsait olanlardan bir grubun memleketimizde bu ibadeti yerine getirmesi kendileri ve toplumumuz için çok güzel olur. İtikâfta olanların duaları çok önemli. Kendileri, aileleri ve toplumumuz için duaları çok önemli. İtikâfa giren bir grubun olması bizim itikadi bakımdan, salih amel bakımından toplum olarak bir zenginliğimizdir. Durumu müsait olanların itikâfa girmeleri çok hoş olur.” şeklinde konuştu.

“İtikâfa girmek isteyenler huzur ve güvenliği için müftülüğümüze gelip bilgi vermelidir”

Topal son olarak; “İtikâfa girmek isteyenler için üç camimizi itikâf için açtık. Mevlâna Camii, Kültür Camii ve Mirzan Camii itikâf ibadeti için açık olacaktır. İtikâfa girenlerin bilgisinin bize gelmesi gerekmektedir. Kendilerinden müracaat almamız gerekiyor. Bizde itikâf için ilgili yerlere bilgi vereceğiz. Cami 24 saat açık kalacağı için onların huzurlu ve güvenli olarak ibadet etmesi için müftülüğümüzün bilgisi dâhilinde olması gerekmektedir. İtikâfa girenlerin bize gelip gerekli bilgileri vermeleri yeterlidir. Allah itikâfa girecek olan kardeşlerimizin itikâfını kabul etsin. Niyetlerini kabul etsin. Nice ramazanlarda bu ibadetleri dileyenlere lütfetsin İnşaallah. ”dedi. (İLKHA)