Ağrı 3,5 milyon dekar işlenen arazi ve artan bitki çeşitliliği ile önemli bir konumda yer alıyor.
Tarımsal üretimde olduğu gibi büyükbaş hayvan varlığında da ülkede önemli bir konumda bulunan kentte Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ve Ağrı Valiliği bünyesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen 'suni tohumlama' projesi ile mevcut hayvan varlığında ve ırk kalitesinde artış hedefleniyor.
Geçen yıl kent genelinde başlatılan ve hedeflenen sayının üzerinde tohumlama yapılmasının ardından ilk buzağılar alındı. Bu yıl 50 bin adet boğa altı ineğe 'suni tohumlama' yapılması hedefleniyor.
İLKHA'ya konuşan Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, geçen yıl Bakanlık tarafından 40 ilde başlatılan projede hedeflenin üzerinde tohumlama yapan Ağrı'nın en fazla tohumlama yapan kent olduğunu belirtti.
Projenin ilk meyveleri alındı
Kenan Engin, "Bakanlığımızın yerelde üretmiş olduğu çok önemli projeler var, bunlardan biride özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde bizim gibi büyükbaş hayvan varlığı potansiyeli yüksek illerde ırk ıslahı. Bakanlık bunu gördüğü için geçen yıldan beri ırk ıslahı için Ağrı'nın da içinde bulunduğu 40 ilde ırk ıslahı çalışması başlattı. Türkiye'de 2021 yılında suni tohumlama projesinde en fazla yapan iliz. Toplam 50 bin tane boğa altı ineğe suni tohumlama yapma hedefi ile yola çıktık. 230 bin civarında suni tohumlama yapılacak damızlık hayvanımız var. Geçen yılki 50 bin hedefimizi aşarak 63 bin tane hayvana 'suni tohumlama' yaptık. Türkiye'de en fazla suni tohumlama yapan il olduk. Hamdolsun bu yıl bunun meyvesini almaya başladık. Çok kaliteli etçi kombine ırklara sahip buzağılar elde etmeye başladık. Yetiştiricilerimiz bu anlamda çok memnun. Bu sene talebin daha fazla artacağını düşünüyoruz." dedi.
Kent için bu projenin önemli olduğunun altını çizen Engin, "7 ilçemiz ve merkez dahil 8 bölgede özellikle suni tohumlama çalışmasının gidemeyeceği dağ köyleri başta olmak üzere bu faaliyetimizi devam edeceğiz. Bu yılda Allah nasip ederse 50 bin adet boğa altı ineğimize etçi ırklarla suni tohumlama faaliyetimize devam edeceğiz. Suni tohumlama maliyetli bir iş o yüzden Bakanlığın bu işi sırtlaması, tarım teşkilatları ile birlikte bunu yürütmesi çok önemli. Vatandaşa bunun maliyeti 250-300 TL civarında biz bunu Bakanlık olarak bedava yapıyoruz." şeklinde konuştu.
Bu proje ile Hayvan varlıklarının ve kalitelerinin ilerleyen zamanlar için artacağını söyleyen Ağrı Hamur ilçesine bağlı Adımova (Xıdırdok) köyü çiftçilerinden Sedat Yıldırım ise şunları söyledi:
Suni tohumlamayı özel veterinerler aracılığı ile yaptırdığımızda biraz maliyetli oluyordu bize, şimdi Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan tohumlama ücretsiz, bu yükten kurtulmuş oluyoruz. Buzağılardan ise daha iyi randıman aldık. Bu proje ile birlikte hayvanlarımızın ırkı zamanla daha güzelleşecek. İl Müdürlüğünün yürüttüğü bu proje ilerleyen dönemlerde kentin hem hayvan varlığını ve kalitesini artıracağını düşündüğüm için güzel bir projedir.
Adımova köyü çiftçilerinden Fahrettin Yıldırım ise, "Suni tohumlama projesinin faydasını gördük. 12 ineğim vardı, bu yıl 12 buzağım olacak, geçen yıl ile birlikte bu yılki buzağılarımız ile hayvan varlığımız artacak." şeklinde konuştu. (İLKHA)