BURSA - Geçtiğimiz günlerde Bursa’da alkol seferberliği adı altında düzenlenen sempozyumda konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, tüm STK’lara ve Yeşilay Cemiyeti’ne çağrıda bulunarak, çocukları alkol bataklığından kurtarmak için büyük çaba sarf etmek gerektiğine vurgu yapmıştı.
 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yapılan bu sempozyumu çok önemsediğini, Bursa ili olarak bunu onurlu bir davranış ve sosyal bir sorumluluk projesi olarak gördüğünü söyledi.
 
“Bugün 60’a yakın hastalığın temelinde Alkol var”
Alkol konusu üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğinin altını çizen Akan, “Çünkü biliyoruz ki tıbbi olarak birçok hastalığın nedeninin alkol olduğu ispatlanmış durumda. Bugün neredeyse 60’a yakın hastalığın temelinde alkol var.” dedi.
 
“Aile içi şiddetten trafik kazalarına varıncaya kadar, diğer taraftan sosyal bir sürü yaranın temelinde maalesef alkol kullanımın olduğunu biliyoruz” diyen Akan, “Böylesine hassas bir konuyu gündeme alıp, alınması gereken tedbirleri enine boyuna tartışmamız ve alınması gereken tedbirlerin çalışmasını yapmamız gerektiğini vurgulamak isterim.” şeklinde konuştu.
 
“Bizler üstümüze düşeni yapmaya hazırız”
Sağlık Bakanlığının bu konuda çok ciddi adımlar attığını kaydeden Dr. Akan, “Ulusal Alkol Kontrol Eylem Planı dâhilinde 2006 yılından itibaren bir dizi tedbirler gündeme getirdi. Bunların bir kısmı uygulanmaya başlandı ama bu konu üzerine biraz daha gidilmesi gerekiyor. Aynı zamanda Tütün Alkol Piyasası Denetleme Kurumu’nun (TAPDK) bu konu üzerine gittiğini de biliyoruz. Zannediyorum bu gelişmelerden sonra Sağlık Bakanlığımız da bu konu üzerine daha fazla gidecektir. Bizlerde Sağlık Bakanlığımızın illerde ki temsilcileri olarak üzerimize düşen çalışmayı yapmaya hazırız.” diye konuştu.
 
“Alkol İlköğretime kadar indi”
Alkolün ulaştığı korkunç boyutu ve ilköğretim çağına kadar indiğini hatırlatan Akan, “Maalesef gençlerimizde alkole karşı ciddi bir yöneliş var. Bu ülkemiz için hiç iç açıcı bir durum değil. Batıyla beraber ülkemizde de giderek yaygınlaşan bir alışkanlık haline geldi.” ifadelerini kullandı.
 
“Alkol kullanımı ilköğretimde yüzde 15 ortaöğretimde ise yüzde 45 olarak tespit edildi”
Yapılan bir araştırmada ilköğretim çağında alkol kullanımının yüzde 15’e çıktığını belirten Dr. Akan, “Ortaöğretim çağında bu oranın yüzde 45’lere çıktığını, Üniversitelerde ise bu oranın giderek arttığını maalesef üzülerek tespit etmiş durumdayız.” şeklinde konuştu.
 
Bu gidişe bir “DUR” denilmesi gerektiğini ifade eden Akan, “gençlerimiz nereye gidiyor?” diye sordu.
 
“Ciddi adımların atılması gerekiyor”
Ciddi adımlar atılması ve ciddi çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Akan, “Bu konuda her şeyden önce ailelere ciddi iş düşüyor. Ailelerimizin bu konuda çocuklarımızı iyi eğitmeleri lazım. Bilinçlendirmeleri lazım. Hakeza okul çağındaki çocuklarımıza öğretmenlerimiz, ciddi bir bilinçlendirmeyle eğitim çalışmaları yapmaları lazım. Belki de Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu konuda alması gereken tedbirler var.” dedi.
 
Sivil Toplum Örgütlerinebu konuya eğilmeleri çağrısında bulunan Dr. Akan, “Gençlerimizi bu alışkanlıktan kurtarmaları için ciddi çalışmalar yapmaları lazım. Topyekûn, Devlet, STK ve aile olarak bu işin üzerine gitmek lazım. Sağlıkçılar olarak bizimde bu konuyla ilgili çalışmalarımız olmalıdır.” diye konuştu.
 
“Alkol ciddi bir yıkımdır”
Alkolün bir yıkım olduğunu belirtip bu yıkımı da durdurmak gerektiğini vurgulayan Akan,  gençleri bu konu da bilinçlendirerek alkole karşı dirençli bir toplum oluşturmamız gerektiğini belirterek, başka türlü alkolün zararlarından kurtulmanın mümkün olmadığını dile getirdi. (Zeki Aras - İLKHA)