DİYARBAKIR - Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) Diyarbakır Bölge müdürlüğü’nden alınan verilere göre, Tahıl, sebze ve meyve ürünlerinin, 2013 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre artış göstereceği tahmin edildi.

 

Üretim miktarları, 2013 yılının ilk tahmininde bir önceki yıla göre tahıl ürünlerinde yüzde 9,1, sebzelerde yüzde 1,3 ve meyvelerde yüzde 0,9 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2013 yılında yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 36,4 milyon ton, sebzelerde 28,1 milyon ton ve meyvelerde 18,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

 

Tahıl üretiminin 2013 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi

Tahıl ürünleri üretim miktarlarının 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,1 oranında artarak yaklaşık 36,4 milyon ton olacağı tahmin edildi.

 

Bir önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 9,2 oranında artarak yaklaşık 21,9 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 11,3 oranında artarak 7,9 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 2,3 oranında artarak 900 bin ton, dane mısır üretiminin yüzde 7,6 oranında artarak yaklaşık 4,9 milyon ton olması öngörüldü.

 

Baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 2,1 oranında azalarak 507 bin ton, kırmızı mercimeğin yüzde 1,2 oranında artarak 415 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise yüzde 5,8 oranında azalarak yaklaşık 4,5 milyon ton olacağı tahmin edildi.

 

Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminin yüzde 9,5 oranında artış göstererek 1,5 milyon ton olması öngörüldü.

 

Tütün üretiminin yüzde 6,3 oranında artarak 85 bin ton, kütlü pamuk üretiminin yüzde 2,6 oranında artarak yaklaşık 2,4 milyon ton, şeker pancarı üretiminin yüzde 6,7 oranında artarak 16 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

 

Sebze üretiminin 2013 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi

Sebze ürünleri üretim miktarının 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,3 oranında artarak yaklaşık 28,1 milyon ton olacağı tahmin edildi.

 

Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde yüzde 2,2 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 1,6 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise yüzde 1,1 oranında artış olacağı öngörüldü.

 

Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 4,1, sivri biberde yüzde 3,8, dolmalık biberde yüzde 3,4, kuru soğanda yüzde 9,8 artış olurken, havuçta yüzde 20,3, salçalık biberde yüzde 0,9, kavunda yüzde 2,8, karpuzda yüzde 6,0, sakız kabakta yüzde 4,0 oranında azalış olacağı tahmin edildi.

 

Meyve üretiminin 2013 yılında bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi

Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 0,9 oranında artarak yaklaşık 18,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.

 

Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada yüzde 6,3, şeftalide yüzde 2,6, kirazda yüzde 4,5, narda yüzde 6,4 oranında artış, kayısıda yüzde 13,7, zeytinde yüzde 1,6 oranında azalış olacağı öngörüldü.

 

Turunçgil meyvelerden portakalın yüzde 1,7, limonun yüzde 2,2, sert kabuklu meyvelerden fındığın yüzde 1,1, cevizin yüzde 4,6 oranında artacağı tahmin edildi.

 

Üzüm üretiminde yüzde 2,4 oranında azalış, incir üretiminde ise yüzde 1,6 oranında artış olacağı bekleniyor. (Osman İçli – İLKHA)