Van’ın Edremit ilçesinde bulunan elma bahçelerinden birinde budama yapan ve meyve ağacı budaması hakkında bilgilendirmede bulunan Ziraat Mühendisi Mehmet Akif Güngör, budamanın ilk fidan bahçe tesis yılından itibaren ağaç taç yapısını oluşturmak, ağacın büyüklüğünü ve taç şeklini vermek için yapıldığını söyledi.
İlk 3 yıl ağacın genel taç yapısını oluşturduktan sonraki budamaların daha çok sürekli, dengeli bir verim almaya yönelik olduğuna dikkat çeken Güngör, "Budama yaparken amacımızı iyi bilememiz gerekiyor. Öncelikle ağaç verime yattıktan sonra yapılan budamanın amaçlarından bir tanesi ağacın hava alacak şekilde içinin boşaltılmasıdır. Fakat bunu yaparken yapılan yanlışlardan bir tanesi de ağacın içi çok fazla boşaltıldığı için güneş yanıklarına sebebiyet verebilmesidir. Ağacın içindeki dalları budarken bu duruma çok dikkat etmek gerekiyor. Asgari oranda gölgelendirmeye de izin verecek şekilde havalandırmak gerekiyor." dedi.
"Yapılan budama bir amaç doğrultusunda olmalı"
Ziraat Mühendisi Mehmet Akif Güngör
Makine, ekipman çalıştırılacaksa ve ilaçlama yapılacaksa bunlara engel olmayacak şekilde ağaç yapısını oluşturmak gerektiğine değinen Güngör, "İlaçlama yaparken, ilaç bütün dallara ulaşabilecek şekilde budama yapmak lazım. Bunu yanında ürün yükünü de dengelemek lazım. Ürün yükü fazla olduğunda meyve budaması 'seyreltme' de yapılabilir. Ama budamayı ne kadar dengeli yaparsak seyreltmeye o kadar az ihtiyacımız olacaktır. Böylece hem ürünümüzün kalitesini arttırmış oluruz hem de her yıl oluşabilecek periyodisiteyi de kırmış olacağız." ifadelerini kullandı.
"Budama erken ilkbaharda yapılmalıdır"
Güngör, "Budama genelde ağaçlar henüz uyanmadan, erken ilkbahar döneminde yapmak lazım ama iklime göre sonbaharda yaprak döküldükten sonra da budama yapılma imkânı var. Bu biraz da ürün ile ilgili bir durum. Biz genelde budamayı erken ilkbahar döneminde yapılmasını tavsiye ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)