Bu hafta Genel Kurul`da yasalaştırılması planlanan kanun teklifine göre alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanılmasını ve satışını özendiren veya teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik düzenlenemeyecek.

Alkollü içkileri üretenler, ithal edenler ve pazarlayanlar bunları teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon veya bedelsiz olarak dağıtamayacak. İçinde binde bir de olsa alkol bulunan ürünlerin ambalajları üzerine içerdiği alkol miktarı, alkol tamamen alınmış ise alkolün tamamen alındığı tüketiciler tarafından kolaylıkla okunabilecek şekilde yazılacak. Aynı marka ismi ile hem alkollü hem de alkolsüz ürün üretilemeyecek. 18 yaşını doldurmamış kişilere alkollü içki satılamayacak, çocuklar alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemeyecek.

İçki firmalarının yoğun şekilde kulis yaptığı komisyonda kabul edilen kanun teklifine göre alkollü içkiler, telefon, televizyon veya internet ortamında tüketicilere satılamayacak, posta ile gönderilemeyecek. İhraç amaçlı üretilenler hariç, Türkiye`de üretilen veya ithal edilen içkilerin üzerine, alkol ürünlerinin zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar konulacak. Otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek. Kanun teklifine göre 1 promil alkollü olarak araç kullanan sürücüler 700 lira para cezasının yanında 2 yıla kadar hapis istemiyle mahkemeye sevk edilecek. Sürücü, trafik kontrolü sırasında alkol ölçüm cihazına (alkolmetre) üflemeyi reddederse 1 promil alkollü sayılacak.