KONYA - Meram Tüketici Hakları Hakem Heyeti Raportörü Eyüp Toral tüketici hakları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

Eyüp Toral vatandaşların gün geçtikçe bilinçlendiğini, kendilerine gelen başvuruların her sene katlanarak arttığını belirterek, "Türkiye geneline göre Konyalı vatandaşlarımız daha çok bilinçlenmiş olmasına rağmen haklarını aramayan çok hemşerilerimizin olduğuna inanıyorum. Sistemimizdeki kayıtlara göre vatandaşlar tarafından yapılan 10 bin 597 başvuru, 8 bin 648 sonuçlanmış davayla Selçuklu ilçemiz Türkiye genelinde en çok müracaat alan Tüketici Hakları Hakem heyeti unvanını alırken, Meram ilçemiz 7 bin 695 müracaat, 6 bin 266 sonuçlanmış dava ile ikinci, Elazığ ise üçüncü sırada yer almaktadır. Vatandaşlarımız Tüketici.com.tr internet adresi üzerinden de müracaatlarını yapabilirler” dedi.

 

Yapılan başvuruların çoğunun bankaların verdiği kredilerle ilgili olduğunu ifade eden Toral, şu bilgileri verdi: "Bize yapılan müracaatların geneli kredi dosya masrafları, kredi kartları yıllık ücretleri, kapıdan satışlar, ayıplı mal vb konulardadır. Başvurularda ticaret odasından konuyla alakalı birimden bilirkişinin yaptığı inceleme raporu bize verilir. Heyetimiz ondan sonra toplanarak karar verir. Tüketici Hakları Hakem Heyeti beş kişiden oluşur. Heyetin başkanlığını Kaymakam veya görevlendirdiği bir müdür yapar. Diğer üyeler, ilçe belediyeden, barodan, tüketici derneklerinden ve ticaret odasından birer kişiden oluşmaktadır. Heyetimiz ayda iki sefer toplanarak kararları verir.”

 

Tüketiciler nelere dikkat etmeliler

Eyüp Toral son olarak, mağdur olmaması için tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

 

- Bir ürün alındığı zaman sözleşme okunmadan kesinlikle imza atılmamalı (okuma yazması olmayanların da imza attıklarında imzalarının bağlayıcı olduğu unutulmamalı)

- Alınan ürünün fiş ve faturası mutlaka alınmalı (yoksa gerektiğinde tüketici haklarına başvurulamaz)

- Piyasa araştırıldıktan sonra ürün alınmalı (sonra serbest piyasadan dolayı, pahalı aldım diyerek dava açamaz)

- Kapıdan satış yapanlar, milli eğitimden geldiklerini, çocuğunuzun adını, soyadını ve okulunu söyleyerek eğitim seti almanıza zorlama, ya da çekiliş kazandınız vb gibi oyunlara gelinmemeli. Senetlere imza atılmamalı. İmza atılmışmışsa,  bir hafta içinde bize başvurulması lazım.

- Kredi kartlarında yıllık ücret yerine kart güvencesi bedeli veya kart sigortası adında ücret alınıp alınmadığına dikkat edilmeli

- Ayaklar öğleden sonra genişlediği için ayakkabılar öğleden sonra alınmalı. Yoksa sonra dar diye iade etme hakkı yok.

- Ayıplı mal bir haftada koşulsuz iade edilebilir.

- Kapıdan satışlarda ve mesafeli satışlarda koşulsuz iade hakkı var.

- Bir üründe olması gereken özelliklerde bir eksiklik veya sorun varsa iade edilebilir veya değiştirilebilir.(örnek alınan telefonun çekiminde hata varsa)

- Tüketici ya ikamet ettiği yerin ya da ürün aldığı firmanın bulunduğu tüketici Hakları Heyetine başvurabilir.

- Garantili bir ürün alındıktan iki ay sonra dört sefer servise gittikten sonra kullanım hatası yoksa değiştirilir veya parası iade alınabilir.

- Bize bin 191 TL’ye kadar olan alışverişler için başvurulabilir.

- Telefon ile yapılan hiçbir anlaşma geçerli değildir.  (İlyas Yavuz - İLKHA)