Kışın bitmesi ve baharın karları eritmeye başlamasıyla, Anadolu'da besicilerin yayla göçü de başladı.
Kayseri'nin Yahyalı ilçesine bağlı Ulupınar Mahallesi'ndeki besicileri, havaların ısınmasıyla keçi ve oğlaklarını yaylaya götürme telaşı sardı. Keçilerin çobanlar eşliğinde yola çıktığı mahallede, römorklara yüklenen oğlaklar ise traktörlerle Aksu Vadisi girişine getirilerek keçilerle buluşturuluyor.
Tahta köprüler, patikalar ve sarp kayalıklar
Vadi girişindeki tarihi Eminkadı Köprüsü'nden başlayan zorlu parkurda, besicilerin kendi imkanlarıyla yaptığı beş tahta köprüden, patika yollardan ve sarp kayalıklardan geçirilen keçi ve oğlaklardan bazıları zorlu yolda telef oluyor.
Yaylaya 2 günlük zorlu yolculuk
Özellikle köprüden geçmekte zorlanan oğlakları kucaklarına alarak karşıya geçiren besiciler, sürülerini 2 günlük yolculuğun ardından Tahtacık Yaylası'na ulaştırıyor.
Zorlu yolculuğu anlatan 45 yaşındaki besici Ahmet Ali Firez, atalarından öğrendiği işi keyifle ve severek yaptığını söyledi.
"Doğa ile iç içe olmak, tüm olumsuzlukları unutturuyor"
Firez, "Bu iş zor ama bildiğimiz için bize kolay geliyor. Ben bu işe bir süre ara verdim. İnşaat işiyle uğraştım ama bu işte aldığım zevki orada bulamadığım için geri döndüm. Yaptığım işin tehlikesini ve zorluğunu biliyorum fakat doğayla iç içe bulunmaktan aldığım haz tüm olumsuzlukları unutturuyor." dedi.
3 keçi ile başladı, 300 küçükbaş hayvanı oldu
Hüseyin Firez (57) de baba mesleğini sürdürdüğünü ve hayatının büyük bölümünü Yahyalı'nın dağlarında çobanlık yaparak geçirdiğini anlattı.
Sahibi oldukları 300 küçükbaşlık sürüye 3 keçi ile başladıklarını anlatan Firez, "300 keçi ile 3 çocuğumu okuttum. Birisi uzman çavuş oldu, birisi ilahiyatta, diğeri öğretmenlik okuyor. Hiç kimseden bir kuruş almadan çocuklarımı okutmaya çalışıyorum." dedi.
Firez, mesleğini severek yaptığını ve sağlıklı olduğu sürece bu işi devam ettireceğini sözlerine ekledi.