Ramazan ayının başlamasıyla birlikte Şanlıurfa'daki tüm camilerde mukabele heyecanı başladı.

Camilerde sabah, öğle ve ikindi namazlarının ardından genellikle hafızlar ya da cami imam hatibi tarafından okunan Kur'an'ı Kerim ile mukabele geleneği yaşatılıyor.

Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın tarihi camilerinden olan Ulu Cami'de öğle namazının ardından 4 hafızın okuduğu Kur'an'ı Kerim tilavetiyle asırlardır süren mukabele geleneği sürdürülüyor.

Mukabeleye katılanlar, kendi evlerinden getirdikleri Kur'an'ı Kerim ve rahleler ile Kur'an ziyafetine katılıyor.

Engelliler ise cami bahçesinde tekerlekli sandalyede ya da bankların üzerinde Kur'an Kerim ziyafetine iştirak ediyor.

Mukabele geleneği ile ilgili Ulu Camii İmam Hatibi Hafız Fatih Kahvecibaşı ve cami cemaati İLKHA'ya konuştu.

 

Fatih Kahvecibaşı

"Mukabele geleneği ahirete kadar da devam edecektir"

Mukabele sünnetinin Peygamber Efendimiz ve Cebrail (Aleyhi Selam) arasında okunan Kur'an'ı Kerim ile başladığını belirten Ulu Camii İmam Hatibi Hafız Fatih Kahvecibaşı, "Malum olduğu üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz ile Cebrail (Aleyhi selam) arasında Kur'an'ı Kerim'in arz edilmesi Peygamberimizin dinlemesi; Peygamberimizin okuması ve Cebrail'in (Aleyhi selam) dinlemesi halinde ilk mukabele geleneği oluşmuştur. Ramazan'ı Şerif malumunuz olduğu üzere Kur'an'ı Kerim'in indirildiği aydır. Elhamdülillah, o gelenek, o sünnet Resulullah Efendimizden günümüze devam etmektedir. Mukabele geleneği; Türkiye'deki bütün camilerde yerelde ise Urfa'daki bütün camilerde hocalar, imamlar farklı hafızların okumaları ve cemaatin de takip etmesi ile devam etmektedir. İnşallah Mukabele geleneği ahirete kadar da devam edecektir." ifadelerini kullandı.

 

"Mukabeleye katılmak hem kişiye faydalı olur hem de camiler yetim ve yalnız kalmaz"

İslamiyet'in toplu yapılan ibadetlere verdiği öneme dikkat çeken Kahvecibaşı, "İslamiyet;  içtimaileşmeye yani toplu şekilde cemaat halinde olmaya önem vermiştir. İnsan, yalnız başına olursa mukabele sünnetini baz aldığımızda birkaç sayfa dinleyip uykuya dalabilir ya da bir işi çıkıp Kur'an'ı Kerim'i yarıda bırakabilir. Camide ise hem o atmosferin içerisine girer hem de cemaat adabı ile huşu ve feyz alarak Kur'an'ı Kerim'i dinler. Coronavirus'ten sonra camilerimizde mukabeleye gelenlerde düşüşler oldu. 'Ben evde Kur'an'ı Kerim'i bilgisayardan takip ediyorum.' diyenler oldu. Evet, doğru o imkânlar gelişmiştir. Fakat hiçbir şey canın cana kattığı gibi Kur'an'ı Kerim'in feyzinden istifade olmaz. Özellikle onun için Ramazan ayı birleşme, içtimaileşme ayıdır. Mukabelede bunun bir vesilesidir. Bu sebeple herkes yakınında bulunan bir camiye giderek mukabele devam etmesi hem kendisine faydalı olur hem de camilerimiz yetim ve yalnız kalmaz." şeklinde konuştu.

"Hamd olsun Kur'an aşkına yine kavuştuk"

Kur'an aşkını; evlatlarına, sevdiklerine ve herkese bırakmak istediğini belirten Halil Demir, "Geçen sene salgından dolayı Kur'an'ı Kerim tilaveti dinleyemedik. Kur'an'ın tadını alamadık. Coronavirus nedeniyle camilerimiz kapalıydı, evlerimizde namaz kılıyorduk. Kur'an'ı Kerim tilavetini televizyon aracılığıyla dinliyorduk. Çok şükür Rabbime hamd olsun, Kur'an aşkına yeniden kavuştuk. Kur'an'ın indirildiği Ramazan ayına eriştik. Peygamber Efendimize vahiy indiği Ramazan ayındayız. Camilerdeki mukabeleye gelerek hafızlarımızdan Kur'an tilaveti dinliyoruz. Allah, hafızlarımızın sayılarını çoğaltsın. İnşallah, bizde hafızların izninden gideceğiz. Kur'an aşkını evlatlarımıza, sevdiklerimize ve herkese bırakacağız. Lütfen Ramazan ayında camilerimizi boş bırakmayalım. Aşk da meşk de camidedir. Ramazan ayınızı evlatlarınızla birlikte Kur'an tilaveti dinleyerek geçirin." diye konuştu.

 

"Urfa'da mukabeleye çok önem var"

Urfa'da mukabele geleneğinin ayrı bir yeri olduğunu vurgulayan Veysel Sürmeli, "Mukabele, Ramazan ayının olmazsa olmazlarındandır. Mukabelenin en büyük sünnetlerden biri olduğunu söyleyebilirim. Urfa'da mukabeleye çok önem var. Allah, hafızlarımızın eksikliğini vermesin. Ramazan mukabelesiz olmuyor. Geçen sene salgın nedeniyle mukabele yapılmadı. Bu sene Ramazan ayında camilerimizin açık olması daha güzel günler geçirmemize fırsatı verdi. İnşallah, bu hastalık ortalıktan kalkar." dedi.

 

"Hocalarımızın güzel sesiyle okunan mukabeleler Ramazan'la bütünleşiyor"

Mukabele geleneğinin devam ettiğini belirten Kenan Sürmeli, "Geçen sene salgın nedeniyle camilerde mukabele yoktu. Mukabele Ramazan ayı ve Urfa için önemlidir. İnşallah, mukabeleye daha çok katılım olur. Hocalarımızın güzel sesiyle okunan mukabeleler Ramazan'la bütünleşiyor. Mukabele geleneğinin devam etmesini istiyoruz. Ramazan ayında Kur'an'ı Kerim okunması çok önemli. İnşallah mukabeleye daha çok katılım göstereceğiz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)