AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin Rusya lideri Vladimir Putin üzerindeki baskıyı artırması gerektiğini savundu.

Kiev bölgesinde “iğrenç suçlar” işlendiğini kaydeden AB Komisyonu Başkanı, Rus ordusunun Ukraynalı sivilleri kasıtlı olarak öldürdüğüne dair kanıtlar olduğu görüşünü dile getirdi.

 AB, Buça'daki 'katliam' görüntüleri sonrası Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar hazırlıyor
AB ülkelerinin her yıl 4,4 milyar dolar değerinde Rusya’dan kömür ithal ettiğini hatırlatan Von der Leyen, Brüksel'in Moskova'ya ilave yaptırımlar için hazırlıklar yaptığını aktardı.

Von der Leyen, Rusya’ya karşı kararlı bir tavır izlenmesinin sadece Avrupa için değil bütün dünya için de önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu Putin’in savaş seçimine ve sivillerin katledilmesine, dünya düzeninin temel ilkelerinin ihlal edilmesine yönelik açık bir tavır olacak.” dedi.

AB Komisyonu Başkanı, üye ülkelerin Rusya’dan doğal gaz satın alımına ilişkin bir açıklama yapmadı. AB ülkeleri başta en güçlü ekonomiye sahip Almanya olmak üzere tükettikleri doğal gazın yüzde 40’ını Rusya’dan satın alıyor.

Mali yaptırımların hedefindeki Rus para birimi ruble neden değer kazanıyor?
Rusya’ya yönelik farklı yaptırım kararlarına imza atan AB ülkeleri şu ana kadar Moskova’nın en önemli dış ticaret geliri olan doğal gazın alımının durdurulmasına yönelik ortak bir tavır içine girmedi. Enerji uzmanlarına göre, bu yönde alınacak bir kararın AB ekonomisine de ciddi zararlar vermesi bekleniyor.

 Rusya’da 4 bankaya daha yaptırım geliyor
Von der Leyen, AB Komisyonu’nun Rusya’da daha fazla kişiyi ve 4 bankayı daha yaptırımlar listesine almayı planladığını belirterek, Rusya’nın ikinci büyük bankası “VTB”nin yaptırım düşünülen kurumlar içinde olduğunu bildirdi.

Rusya'ya 5. yaptırım paketi: Avrupa Birliği, Rus petrolünü yasaklamayı görüşüyor
Yaptırım uygulanması istenen bu dört bankanın, Rusya’daki mali pazarın yüzde 23’ünü teşkil ettiğini ifade eden von der Leyen, bu bankalara yönelik yeni yaptırımların Rusya’nın mali sistemini daha fazla zayıflatacağını savundu.

Eğer yeni yaptırım paketi kabul edilirse, Rus gemilerinin insani yardım ve acil gıda malları taşıyanlar hariç AB limanlarına giriş çıkışlarına yasak getirilecek.

“Rusya’nın teknoloji ve sanayi kapasitesinin zayıflatılması hedefleniyor”
AB Komisyonu’nun, üye ülkelerin bilgisayarlar, gelişmiş çipler, hassas makine ve ulaşım ekipmanlarını kapsayan sektörlerde de 10 milyar euro değerinde Rusya’ya yönelik ihracat yasağı getirilmesini öngördüğünü kaydeden von der Leyen, bu yeni yaptırımlarla Rusya’nın teknoloji ve sanayi kapasitesinin zayıflatılmasının hedeflendiğini söyledi.

AB Komisyonu’nun ticaretten sorumlu temsilcisi Valdis Dombrovskis’e göre, Rusya’nın AB’ye ihracatını yüzde 62’sini hidrokorbonlar oluşturuyor.

Küresel ısınmayı önlemek için alınan tedbirler uyarınca AB, 1990 ila 2020 yılları arasında kömür kullanımını yılda 1,2 milyar tondan, 427 milyon tona düşürdü. Bununla birlikte bu süre içinde AB’nin kömür ithalatı yüzde 30’dan yüzde 60’a çıktı.

AB, petrolünün yüzde 25’ini Rusya’dan satın alırken, kömürün yüzde 53’ü yine Moskova’dan geliyor. Euronews