Mavi Marmara davasını izlemek üzere İstanbul`a gelen 1948 Filistin İslami Hareketi lideri Şeyh Raid Salah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin`de İsrail işgali bitmediği sürece bölgeye barış ve huzurun gelmeyeceğini söyledi.

Mabetteki kazıların hız kesmeden devam ettiğini dile getiren Salah, "Çok üzülerek belirtmeliyim ki Aksa`nın altında kazı çalışmaları devam ediyor. Şu anda Aksa`nın altındaki tünellerde yapılan çalışmalardan dolayı mescidin bahçesinde çatlaklar ve çökmeler meydana gelmeye başladı. Tarihi ağaçlar, kazı çalışmalarından dolayı kesildi. Mescid-i Aksa`nın Batı tarafında Osmanlı`ya ait olan tarihi yapılar da büyük bir tehlikeyle karşı karşıya. İsrail, kazı çalışmalarında Emevi, Abbasi, Eyyubi ve Osmanlılara ait birçok eseri ortadan kaldırdı" dedi.

İsrail`in çeşitli planlarla Mesid-i Aksa`yı Yahudileştirmeye çalıştığını savunan Salah, "Çok tehlikeli ve önemli bir nokta var. İsrail, Mescid-i Aksa`yı yıkıp yerine siyon mabedi yapmak istiyor. Siyon mabedini inşa edebilmesi için Yahudileri Aksa`yı yıkmaya davet ediyor. İsrail, Aksa`yı zamansal olarak ikiye bölmeye çalışıyor. Nihai hedefleri, mescidi belli saatlerde Yahudilere, geri kalan saatlerde ise Müslümalara açmaktır. Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. İsrail`in ikinci planı ise mescidi mekansal olarak bölmektir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki İsrail`in Aksa`da bir karış toprak bile olsa hiçbir hakkı yoktur" değerlendirmesinde bulundu.

UNESCO`yu Mescid-i Aksa`nın altında devam eden İsrail kazılarına sessiz kalmakla eleştiren Salah, "Şahsen UNESCO`ya güvenmiyorum. Bu iş UNESCO ile olacak iş değil. Tak çare işgalin son bulmasıdır" ifadelerini kulandı.

Salah, Batı Şeria`da İsrail`in başlattığı iddia edilen otobüs ayrımcılığı ile ilgili olarak ise "Böyle bir şey görmedim. Çok da üzerinde durmadım. Çünkü bizi aynı otobüse koysalar da işgal devam ediyor" dedi.