Uygulama hakkında açıklamalarda bulunan Bedirhan, APP Store ve Play Store'da birçok dilde seslendirmesi yapılan Kur'an-ı Kerim mealinin olduğunu ancak Kürtçe dilinin eksik olduğunu fark ettikleri anlattı.

 

Arkadaşlarıyla birlikte “Qurana Kurdî” adında bir mobil uygulama hazırladıklarını ifade eden Bedirhan, isteyen herkesin bu uygulamayla Kur'an mealini Kürtçenin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde okuyabilir ve dinleyebileceklerini söyledi.

“Geçen yıl uygulamayı yapma kararı aldık”

Kur'an-ı Kerim mealinin Kürtçe seslendirme uygulaması fikrinin nasıl oluştuğunu anlatan Roni Bedirhan, “Biz dört kişilik bir ekip olarak Kürtçe üzerine çalışıyoruz. Geçen yıl Ramazan ayında arkadaşlarımızdan biri Kürtçe Kur’an mealini dinlemek istedi. Sonra araştırmalarımız neticesinde böyle bir mealin uygulama olarak olmadığını fark ettik. Geçen yıl bunu bir uygulama olarak yapma kararı aldık.” dedi.

“Uygulamamıza Zazakî ve Soranî lehçelerini de ekledik”

Geçen yıl Kürtçenin Kurmancî lehçesinde bu uygulamayı hayata geçirdiklerini vurgulayan Bedirhan, şöyle devam etti:

“Bu yıl uygulamamıza Zazakî ve Soranî lehçelerini de ekledik. Zazakî lehçesinde hiçbir şekilde meal yoktu. Hem bir Kürt yazara Zazakî lehçesini yaptırdık hem de bunu sesli olarak okuttuk. Soranî lehçesinde daha önce yapılmıştı. Biz sadece o verileri alıp uygulamamıza ekledik.”

“Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde Kur’an mealini herkes dinleyebilir”

Uygulamada Kürtçe çocuk isimleri ve atasözlerinin de mevcut olduğunu belirten Bedirhan, “İsteyen istediği şekilde beğendiği ayeti kendisine göre dizayn edip sosyal medya hesaplarında da paylaşabilir. Şu anda uygulamamız bitmiştir. Kürtçenin Kurmancî, Zazakî ve Soranî lehçelerinde Kur’an mealini herkes dinleyebilir. Uygulamamızın adı ‘Qurana Kurdî’dir. Herkes Play Store ve APP Store’da bu uygulamaya ulaşabilir. Girdikleri zaman Kur’an’ın hem Kürtçesine hem de Arapçasına ulaşabilirler. İsterlerse yazılı olarak da okuyabilirler.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)