Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, şeker piyasasında esnafa yönelik oluşturulan haksız rekabet ve haksız uygulamaları Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Ankara’da yapılan toplantıda aktardığını belirtti.
Keskin, “Türkiye’de şeker sorunu kamu şirketi olan Türk Şeker A.Ş.’nin üretmiş olduğu şekeri kamu şirketi olan Türk Şeker Tarım A.Ş.’nin, Şubat 2022 itibariyle kamuoyuna ve piyasaya herhangi bir bilgilendirme ve açıklama yapmadan, şekeri direk özel şirketler aracılığı ile piyasaya sunması ile başlamıştır. Bir kamu kuruluşu olan Türk Şeker Tarım A.Ş. eliyle maalesef piyasada kaos oluşturulmuştur, kontrol kaybedilmiştir. Esnaflar ve imalatçılar; peşin para yatırdıkları halde Şubat 2022’den itibaren Malatya Şeker Fabrikasından şekeri alamamıştır” dedi.
“Türk Şeker’in 7.80 TL açıkladığı şeker piyasada 15-17 TL”
Ortada kontrolsüz bir şeker piyasasının oluşturulduğuna vurgu yapan Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk Şeker A.Ş. kendi üretmiş olduğu şekerin piyasaya sunumunu dahi bilmemektedir. Şöyle ki; Türk Şeker A.Ş, son yapmış olduğu açıklamada ‘Şekerin kilogram fiyatı, 31.03.2022 tarihi itibari ile KDV dahil 7,80 TL olarak belirlenmiştir.’ denilmiştir. Türk Şeker A.Ş. daha zam yapmadan 7 gün önceki 1 kilogram şekeri bayisine 7,75 TL’den vermiştir. Bayii ise 1 kilogram şekeri 8,14 TL’den marketlere vermiştir. Bakkal esnafına ise bu fiyattan daha yüksek fiyata verilmiştir. Görüldüğü gibi; Malatya Şeker Fabrikasından 1 torba (50 kg) şekerin çıkışı 254 TL iken, bu fiyat piyasaya Türk Şeker Tarım A.Ş. sistemi ile 450 -500 TL olarak yansımıştır. Piyasada şu anda 1 torba şeker 700 TL’ye kadar çıkabilmektedir. Türk Şeker A.Ş. 1 kilogram şekeri 7,80 TL olarak açıklamış olmasına karşın, Malatya’da şu anda Malatya Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Esenlik Marketlerde 1 kilogram şeker 12,25 TL’den (1 torbası 625 TL’den) satılmaktadır. Diğer zincir marketlerde bu fiyat farklı değildir. Piyasada şu anda 1 kilo şeker 15-17 TL’ye kadar satılabilmektedir. Malatya’da şu anda bakkal esnafı ve imalatçı esnafımız piyasadan şeker bulamamaktadır.”
“Eski sisteme geri dönülsün”
Keskin, “Türk Şeker A.Ş, yarım asrı geçkin süreden beri var olan sistemini bozmadan esnafa ve imalatçıya yönelik uygulamasına aynen devam etmeli. Esnaf siciline kayıtlı esnaflara ve imalatçılara; marketlere göre daha ucuz şeker temini yapıldığı takdirde, zincir marketler şekerde keyfi fiyat artırımı yapamazlar. Denetim ve kontrolle görevli kurum ve kuruluşlar ya görevini yapmalı, yada bu kurumlar kapatılmalı. Çünkü piyasadaki en büyük sıkıntı zamanında ve yerinde yapılmayan denetimlerdir. Piyasadaki en büyük sıkıntılardan birisi de siyaset zırhıdır ve kamu kurumları maalesef siyaset yapan gıda toptancılarına yaklaşamamaktadır.” ifadelerini kaydetti. (İLKHA)