DİYARBAKIR- Türk hukuk sistemine ilk kez 1961 Anayasası’na 1973 yılında eklenen bir maddeyle giren ve 1982 Anayasası`nda yeniden düzenlenen Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin (DGM) kaldırılışının 9. yıldönümünde,  özellikle İslami sivil toplum kuruluşlarına  ve parti üyelerine verilen cezalar, DGM’lerin sadece isminin değiştiği yorumlarına  neden oluyor.
 
Devletin güvenliğini sağlamak için açık bir durum tespiti yapılarak kurulan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin kaldırılmasından sonra yetki alanına giren davalar, Ağır Ceza Mahkemelerine devredildi. Ancak bu mahkemelerde yapılan bir çok yargılama DGM’leri adeta aratır oldu. 2004 yılında kaldırılan DGM’lerden sonra da faaliyetlerini tamamıyla kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen usullere göre yapan çok sayıda STK temsilcisi sudan bahanelerle onlarca yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.
 
Türkiye hukuk tarihine 23 Temmuz 1973`te Bakanlar Kurulu kararı ile giren DGM’ler ilk olarak Adana ve İzmir’de daha sonra Ankara, Diyarbakır ve Van gibi çok sayıdaki ilde kuruldu. Bu mahkemeler, verdiği ağır cezalar ve hukuksuzluklarla hep anıldı.
 
DGM’lerin meydana getirdiği toplumsal travma belleklerdeki tazeliğini korurken sözüm ona demokratikleşme ve sivilleşme adına kapatılan DGM’lerin yerine kurulan ACM’ler aradan geçen 9 yıla rağmen DGM’lerden hiç de geri kalmadığını gösterdi. (Osman İçli-İLKHA)