DOĞRUHABER

Pandemi, savaş, afet, ekonomik kriz… Vatandaşlar dünyada yaşanan bu gelişmelerden etkilenip gittikçe fakirleşirken bankalar ise her geçen gün kârına kâr katıyor. Hiçbir krizin kârlarına etki etmediği bankalar vatandaşlardan aldığı faizlerle her geçen gün büyüyor. Kene gibi vatandaşa yapışan bankalar, vatandaşın fakirleşmesine rağmen kârda rekor tazeliyorlar. Bankaların sadece ocak-şubat döneminde net kârları 39 milyar TL oldu.

OCAK VE ŞUBAT AYLARINDA TOPLAM 39 MİLYAR TL KÂR ETTİ

Bankaların kârları ocak-şubat diliminde katlayarak büyümeye devam etti. BDDK, bankaların iki aylık net kârlarını açıkladı. O açıklamaya göre bankalar Ocak ve Şubat aylarında toplam 39 milyar TL kâr etti. BDDK'ya göre bankaların aktiflerinin toplamı ise 9,48 trilyon liraya yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından açıklanan verilere göre, bankacılık sektörü net kârı Şubat sonu itibarıyla 39 milyar TL olurken aynı dönemde sektörün aktif toplamı 9 trilyon 482,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün aktif toplamı 2021 yılsonuna göre 267,2 milyar TL artış gösterdi.

KREDİLER 5 TRİLYON 171 MİLYAR 470 MİLYON TL

Şubat 2022 döneminde en büyük aktif kalemi olan krediler 5 trilyon 171 milyar 470 milyon TL, menkul değerler 1 trilyon 579 milyar 664 milyon TL oldu. 2021 yılsonuna göre sektörün toplam aktifleri yüzde 2,9; krediler toplamı yüzde 5,5; menkul değerler toplamı yüzde 7 oranında yükseldi.

SEKTÖRÜN DÖNEM NET KÂRI 38 MİLYAR 999 MİLYON TL

Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 3,02 olurken bankaların kaynakları içinde, en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat 2021 yılsonuna göre yüzde 4,4 artışla 5 trilyon 538 milyar 974 milyon TL'ye çıktı. 2021 yılsonuna göre özkaynak toplamı yüzde 12,2 artışla 800 milyar 954 milyon TL olurken, Şubat 2022 döneminde sektörün dönem net kârı 38 milyar 999 milyon TL, sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 19,05 seviyesinde gerçekleşti.

“SÖMÜRÜ ÇARKINI DEVAM ETTİRME GAYRETİNİN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Geçtiğimiz haftalarda bankaların yüksek faizle halkı sömürdüğüne dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz oranlarıyla, tüketici kredilerinin faizleri arasındaki fark konusunda şunları söyledi: “Yüksek faiz ortamı, orta ve uzun vadede kırılganlık oluşturduğu aşikâr. Böyle bir ortamda kaynaklarımız üretime gitmiyor. Bu da üreterek büyümek istememize ket vuruyor. Biz işte bu sebeple düşük faiz ortamında kaynaklarımızı üretim, istihdam, ihracat ve büyüme olarak kullanmak istiyoruz. Biz önümüzdeki döneme çok iyimser bakıyoruz. Son dönemde döviz kurundaki istikrarlı seyirli bu iyimser bakışımızı da pekiştiriyor. Kamusal kaynakları ve banka kredilerini etkin ve verimli şekilde üretimi artırmak için kullanarak bu mücadelemizde başarılı olacağımıza da inanıyorum. Bu model ile ülkemiz daha güçlü hale gelecek ve ekonomimiz olası spekülatif ve manipülatif müdahalelerden daha az etkilenecektir. Buna eminiz. Bu makas tabi özellikle özel bankaların bu konuda hala sömürü çarkını devam ettirme gayretinin olduğunu görüyoruz. Ben de vatandaşlarımıza sesleniyorum kamu bankalarına gidin ve kamu bankalarına gitmek suretiyle böyle bir sömürü çarkına girmeyin. Çünkü kamu bankaları bu konuda hassas ve vatandaşını kesinlikle yüksek faizle sömürme gibi bir gayretin içerisine giremez. Bundan rahatsız olacak özel bankalar biliyorum. Çünkü biz bu ülkede tüketim ekonomisine destek vereceksek bu konuda sömürü yoluyla değil vatandaş temin ettiği kredisini gelsin sizden de kullansın. Siz böyle yaparsanız gideceği yer neresidir. Uygun kredi verecek kamu bankasıdır. Bu vasıtayla konut kredisi mi araç kredisi mi onları da buradan temin edecek. Faizden medet umulmasını biz kesinlikle doğru bulmuyoruz. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve ticari fazlayla büyüme kararımızı her zaman açıklıyorum. Bankalarımızın bunu benimsemesi bir defa çok önemli. Bunu benimseyecekler. Benimsemedikleri taktirde bizim de mücadelemiz devam edecektir.