Mehmet Rifat Hisarcıklıoğlu Salonu’nda düzenlenen toplantıya Van TSO Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyeleri ile taahhüt işlerinde faaliyet yürüten oda üyeleri katılım sağladı.

Gerçekleşen toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve sektör temsilcileri yaşanan sorun ve çözümün aciliyetine dikkat çekti.

Toplantıda konuşan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, taahhüt işlerinde çalışanların önemli işler yaptıklarını söyledi.

Başkan Takva, “Geçtiğimiz yollar, çocuklarımızın okuduğu okullar-oynadığı parklar, hastalarımızın şifa bulduğu hastaneler başta olmak üzere bütün kamu ve yaşam alanlarımızı bayındır hale getirmek üzere misyon üstlenmiş, taahhütte bulunmuş ve bununla birlikte iş-aş sağlayan istihdam sağlayan müteahhitlerimiz zor durumdadır. Bugün yaşanan bu zor durumu dile getirmek ve çağrıda bulunmak adına bir aradayız.” dedi.

“Firmalarımız iflasın eşiğine gelmiştir”

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva

Taahhüt sektörünün hayatın tüm alanını etkilediğini belirten Takva şöyle devam etti:

“Özellikle 2021 yılının ikinci yarısında piyasalarda oluşan spekülatif gelişmeler, diğer iktisadi parametrelerden kaynaklı finansal oynamalar; taahhüt alanında hizmet üreten iş insanlarımızı iflasın eşiğine getirmiştir. Van Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı 1000’e yakın üyemiz bu alanda faaliyet yürütmektedir. Bu rakam odamızın yüzde 20 aktif üyesine tekabül etmektedir. Dolaylı olarak 160 sektörü domine eden bir sektör olsa da taahhüt sektörü aslında tüm hayatı etkileyen bir sektördür. Dolayısıyla odamızın yaşanan olumsuzluklara kayıtsız kalması mümkün değildir. Bugün burada; Van Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında üyelerimizle dayanışma içerisinde olduğumuzu ve yaşadıkları sıkıntılara kayıtsız kalmadığımızı ifade etmek üzere toplanmış bulunmaktayız.”

“Diğer alanlara sıçramadan çözülmeli”

Takva, “Özellikle hayatımızı kolaylaştıran, güçlü Türkiye’nin altyapısını tesis eden, sosyal ve iktisadi yaşamı motive eden, ekonomin lokomotifi yapı-inşaat alanında faaliyet gösteren iş insanlarının sahiplenilmeye ve desteklenmeye ihtiyacı olduğunu belirtmek isterim. Ekonomi bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bu bütünün en önemli parçalarından biri olan yapı-inşaat alanında; finansal bir darboğazla karşı karşıya kalınmıştır. Bugün, bu sıkıntıların diğer reel sektörü etkilemeyeceğini söylemek yanlış olur. Bu sorunların çözümü ancak ve ancak acil ve yapısal müdahale ve çözüm üreterek son bulacaktır. Buradan çağrımız, bir an önce gerekli önlemlerin alınması ve bu lokal sorunun diğer alanlara sıçramadan çözülmesidir. İnanıyor ve ümit ediyoruz ki, hükümetimiz gerekli önlemleri alarak geçmişte olduğu gibi bugün de bir çözüm üretecektir.” şeklinde konuştu.

“Rutin çözümler sorunu çözmez”

Umudumuzu, iyi niyetimizi ortaya koyuyor ve bunu koruyoruz diyerek konuşmasını sürdüren Takva, “Bu konuda yetkililere çağrımızı yineliyoruz. Bu fiyat farkı meselesi rutinin dışında oluşan ekstra ve marjinal fiyat farkları karşısında mutlaka ama mutlaka ciddiyetle değerlendirilmelidir. Sıradan ve rutin çözümler ile bu sorunun çözümü mümkün değildir. Biz şöyle formüle etmiştik. Fiyat farkının farkı. Meclisimize de böyle geldi. Ancak artık fiyat farkının farkı düzeyinde neredeyse bir tekerlemeye dönüşmüş durumdadır. Bu nedenle de çözümüne de bu şekilde bakılması gerekiyor. Bunun için bazı firmaların talebine kulak vererek tasfiye hakkı talebi değerlendirilmelidir. Bu firmaların isteği çok fazla değil ve çözümsüz de değil. Aciliyet bellidir, bundan dolayı da hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

“Kur korumalı uygulamaya”

Firma alacaklarında kur korumalı uygulamayla ödemelerin yapılması gerektiğini aktaran Takva, “Şunu net bir şekilde söyleyeyim. Sorun bu şekliyle devam ettikçe Van’da taahhüt edilmiş 10 işin 9 tanesi hiçbir şekilde başlayamayacaktır. Sorun bu denli ciddidir. Ayrıca yapmış olduğumuz çağrıya şunu da eklememiz gerekiyor. Cari yıldan önceki alacakların mutlaka hükümet tarafından firmaların lehine olacak şekilde kur korumalı bir uygulamaya tabi tutulmalıdır. Bu da önemli bir noktadır. Çünkü 2020 ve 2021’de alacaklarını alamayanlar var. Bu firmalar devletten alacaklılar. Devlet kendi alacağını almak için şahin ama borcunu ödemek için aynı hassasiyeti göstermiyor. Dolayısıyla firma alacaklarının mutlaka kur korumalı uygulama çerçevesinde değerlendirilerek ve farkla ödenmesi gerekmektedir.” diye konuştu. (İLKHA)