Genel kurulda bir konuşma yapan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Son çeyrekte bütün sektörler pozitif bir görünüm sergilerken bir tek inşaatın gerilemesi dikkat çekicidir.” dedi.
Işık “Türkiye ekonomisi 2021 yılının ikinci çeyreğinde %22’lik göz dolduran performansından sonra üçüncü çeyrekte %7,4 ile tarihsel ortalamasının üzerinde bir büyüme sergilemeyi başarmıştır.” ifadesini kullandı.
Üçüncü çeyrekte aşılamadaki güçlü ivme, kısıtlamaların hafifletilmesi, turizm faaliyetindeki toparladığını belirten Işık, “Eğiliminin belirginleşmesi, sanayi ve hizmetler sektöründeki üretim büyümeyi desteklerken, inşaat ve tarım sektörleri dönemlik büyümeyi sınırlamıştır.” dedi.
Işık, “2021 yılının son çeyreğinde ise %9,1’lik ciddi bir büyüme oranını hayata geçiren Türkiye ekonomisi ile karşılaştık. Bu oran 2011 yılından bu yana son çeyrekler bazında en yüksek büyüme oranıdır. İnşaat sektörü ise yılın son çeyreğinde, geçen yıla kıyasla %3,9 daralmıştır. 2020 ve 2021 yıllarındaki 8 çeyrekten 5’inde inşaat sektörü küçülürken yalnızca 3’ünde pozitif performans ortaya koymuştur.” diye belirti.
“Akaryakıta vergi kolaylığı sağlanması halinde lojistik maliyetini aşağı çekebilecektir”
2022 yılıyla ilgili öngörülerini paylaşan Işık şöyle konuştu:
“En olumsuz senaryoda FED’in bilanço küçültmesi ve hızlı bir faiz artırımına gitmesi ve Ukrayna krizinin derinleşmesi bir yandan petrol diğer yandan da doların fiyatını yükseltecektir. Küresel piyasalarda emtia fiyatlarının zirve yaptığı, enerji konusunda yaşanan darboğazların fiyat seviyesini yükseltmesinin kaçınılmaz olarak göründüğü bir ortama Türkiye, yüksek enflasyon ile başlamıştır ki bu koşullar altında ülkemizin sürdürülebilir bir enflasyon düzeyini yakalaması için daraltıcı politikalar da etkili olamayacaktır.”
Her şeye rağmen bu konuda atılabilecek adımlar görünmektedir diyen Işık, “Örneğin sanayicilerin ürünlerini taşımak için kullandıkları akaryakıtın tamamının ya da belirli bir kısmının vergi dışı bırakılması ya da düşük vergilendirilmesi, en azından üretici tarafında lojistik maliyetini aşağı çekebilecektir.” dedi.
“2022 yılı inşaat sektörü açısından zor bir yıl olmaya devam edecek”
Son 3 ayda inşaat güven endeksi ciddi oranda azalmış diyen Işık, “İnşaat ile diğer sektörler arasındaki fark 2020 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaşmıştır. Bütün bu endekslerin bize söylediği, 2022 yılı genel ekonomi açısından iyi geçse bile inşaat sektörü açısından zor bir yıl olmaya devam edeceğidir.” diye konuştu. (İLKHA)