Dünya Sağlık Örgütü ve Hindistan, Küresel Geleneksel Tıp Merkezi'ni kurmak için bir anlaşma imzaladı.

Hindistan'dan 250 milyon ABD Doları tutarında bir yatırımla desteklenen bu küresel geleneksel tıp bilgi merkezi, insanların ve dünyanın sağlığını iyileştirmek için modern bilim ve teknoloji aracılığıyla dünyanın dört bir yanından geleneksel tıbbın potansiyelinden yararlanmayı amaçlıyor.

DSÖ Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus konu hakkında yapmış olduğu açıklamada "Dünya çapında milyonlarca insan için geleneksel tıp, birçok hastalığı tedavi etmek için ilk başvuru noktasıdır. Tüm insanların güvenli ve etkili tedaviye erişimini sağlamak, DSÖ'nün misyonunun önemli bir parçasıdır ve bu yeni merkez, geleneksel tıp için kanıt tabanını güçlendirmek için bilimin gücünden yararlanmaya yardımcı olacaktır." dedi.

Geleneksel tıp, modern bilim dünyasında da giderek daha fazla öne çıkıyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin geleneksel tıbbı kullandığı tahmin edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne üye 194 ülkeden 170'i geleneksel tıbbı uygulamasını kullanıyor.

Geleneksel tıp terimi, yerli ve farklı kültürlerin sağlığı korumak, fiziksel ve zihinsel hastalıkları önlemek, teşhis etmek ve tedavi etmek için zaman içinde kullandığı bilgi, beceri ve uygulamaların toplamını kapsar. Geleneksel tıp akupunktur, hacamat, ayurveda tıbbı ve bitkisel karışımlar gibi eski uygulamaları ve modern ilaçları kapsamaktadır. (İLKHA)