Afetlere karşı alınacak tedbirler hakkında açıklama yapan Kurtarma Teknisyeni Habil Çelik, yapılan binaların depreme karşı dayanaklı olması, deprem ve sel gibi olayların yoğun olduğu yerlere yerleşim yerinin yapılmaması gerektiğini söyledi.
Erzurum başta olmak Türkiye geneli yapılan eğitimler hakkında öğrencilere bilgiler veren Çelik, AFAD kurumuna gönül veren ve eğitimini sürdüren öğrencilere, AFAD olarak ellerinden gelen eğitim sürecinde yardımcı olacaklarını ifade etti.
Doğal afetlerin yaşandığı sıralarda halkın ne yapması gerektiği hakkında bilgi veren Çelik, deprem sırasında dışarı çıkma fırsatı bulamayanların “çök-kapan- tutun tekniğini” ve bir eşyanın yanına uzanıp gelecek zararlı maddeler karsısında baş kısmının kapatılması gerektiğni belirtti.
Çök-kapan-tutun tekniğinin ne olduğu hakkında bilgi veren Çelik, bunun, sert bir eşyanın altına yatarak ve tutunmasını sağlayan teknik olduğunu belirtti.
Çelik, afetler karşısında oluşacak hasarlar için vatandaşların doğal afet sigortalarının yapılmasını, yapılmadığı takdirde oluşacak maddi hasarlar karsısında 300 bin TL’lik evin fiyatı devlet tarafından ödenecek hasar tutarın 160 bin TL civarında olduğunu dile getirdi.
AFAD kurumuna gönüllü olarak katılmak isteyenlerin e-devlet sisteminden başvurmaları gerektiğini söyleyen Çelik, altı derslik verilen eğitimin bitirilmesi sonrasında sahada verilecek eğitiminde bitirenlerin AFAD tarafından afat gönüllü kartı verileceğini açıkladı. (İLKHA)