Avrupa Birliği Dışişleri Bakanı Josep Borrell, kuşatma altındaki Ukrayna liman kenti Mariupol'da Rus ordusunun 'ayrım gözetmeksizin yıkımını' kınadı. Saldırıyı 'büyük bir savaş suçu' olarak nitelendirdi.

Borrell, Avrupa Birliği ülkelerinin Moskova'ya yeni yaptırımların uygulanmasını tartışmak için dışişleri ve savunma bakanlarıyla yaptığı görüşmeden önceki açıklamalarında, “Mariupol'da olanlar büyük bir savaş suçu. Ayrım gözetmeyen bombalama şehri harap ediyor ve herkesi öldürüyor.” dedi.

Borrell, “Rusya, Mariupol'da büyük çaplı savaş suçları işledi. Mariupol sistematik olarak yok ediliyor. Rusya, savaş yasasını ihlal ederek ahlaki olarak kaybetti.” İfadelerini kullandı.

PETROL İHRACATINA YAPTIRIM GÜNDEMDE

İlgili bağlamda Borrell, AB dışişleri bakanlarının enerji ve petrol sektörlerine yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanmasını tartışacaklarını söyledi.

Rus petrol ihracatına yaptırım uygulanmasından söz edilip edilmeyeceği ilişkin soruya, "Bakanlar bunu tartışacaklar" dedi.

"UKRAYNA HALKI TESLİMİYETİ REDDETTİ"

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk'un bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Mariupol sakinlerine teslim olmaları için Rus ültimatomunu 'elbette' reddettiğini ve kuşatılmış şehirdeki durumun 'çok zor' olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya, şehir sakinlerinin silahlarını bırakmaları halinde Moskova saatiyle 10.00'dan itibaren şehirden insani yardım koridorları açmayı teklif etti. Vereshchuk, 'Tabii ki bu önerileri reddettik. Orada durum çok zor' dedi.

Vereshchuk ayrıca, Mariupol şehri hariç, günümüzün kuşatma altındaki kasaba ve şehirlerinden sivilleri tahliye etmek için 8 insani koridor açılması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Mariupol'a insani yardım sağlama çabalarının henüz meyve vermediğini de sözlerine ekledi.