Mısır mahkemesi, devrik lider Hüsnü Mübarek yönetiminden üç bakanı rüşvet davasından akladı. Böylece dava, isyandan sonra Mübarek yönetimine dair ilk aklama oldu.

Eski İletişim Bakanı Enes El Fekki ve Eski Maliye Bakanı Yusuf Butros Gali yolsuzluk davasından suçsuz bulundu. Halk devrimiyle ülkeyi terkeden Butros Gali, gıyabında yargılandı.

Neredeyse tamamı davalı aileleriyle dolu mahkeme salonunda karar okunduğunda, bazı davalıların sonuca şaşırdığı gözlendi.

Aynı mahkeme tarafından bir başka davada, eski İmar ve İskan Bakanı Ahmed El Magrabi ve Palmiye Tepeleri Geliştirme yöneticisi Yasin Mansur da, aklandı.

Mübarek`e en yakın isimler arasında yer alan Fekki, hakkında açılan başka davalar kapsamında yargılanıyor. Fekki, son seçimlerde Maliye Bakanlığı`ndan medya kampanyası için 6 milyon dolar harcağıdığı ortaya çıkması üzerine vurgun ve kamu fonlarını boşa harcamaktan dolayı Mart ayında görülen mahkemede suçlu bulunmuştu. Fekki ayrıca devlet televizyonu ve radyosunun fonlarını kasıtlı olarak gereksiz kullanmaktan da yargılanıyor.

Mübarek`i koltuğundan eden isyan, yüksek yolsuzluk nedeniyle ülkenin dört bir tarafına yayılarak büyümüştü ve bundan dolayı Mübarek yönetimine dahil isimlerin yargılanması, halk devriminden sonra yönetimi ele alan askeri yönetim için güvenilirlik testi olarak görülüyor.

etha