HABER MRK - Türkiye’nin var gücüyle, ülke topraklarından başta kaçakçılık olmak üzere çeşitli nedenlerle götürülen, kültür varlıklarını geri getirme çalışmaları artık kişilere de esin kaynağı oluyor.
Avustralyalı din bilimci Julie Hooke’un kişisel koleksiyonunda özenle koruduğu Anadolu bölgesi kaynaklı sikkeler yeniden ana topraklarına döndü.
Türkiye’nin son dönem atağa geçerek kaçak eserlerin yeniden ana topraklarına dönüşünü sağlamak için özverili çalışmalarını dünya basınından takip eden Hooke, yıllar önce müzayedelerden satın altığı sikkelerin Türkiye’ye gönderilmesini meslektaşı Rosemary Canavan’a vasiyet etti.
2012 yılında Julie Hooke’un vefatı üzerine Avustralya’da Katolik İlahiyat Üniversitesi’nde dekan yardımcısı olan Canavan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile temasa geçti. Hooke’un vasiyetini aktararak sikkelere ait liste ile talebine ilişkin dilekçeyi Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne iletti.
Bunun üzerine, Canavan ile irtibata geçilerek, sikkelerin Melburn Başkonsolosluğumuza verilmesi, oradan Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na nakli ve devamında 03.05.2013 tarihinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslimi sağlandı.
Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz, “Avustralya’dan getirilen 23 parça sikkenin 22’si tunç biri gümüş. M.Ö. birinci ve 2. YY. Roma dönemine ait şehir sikkeleridir” dedi.
Bir süre “Dün”e meraklı “Günümüz” insanıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde buluşacak olan sikkeler daha sonra Julie Hooke’un vasiyeti üzerine Denizli Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edilerek kendisinin adının geçtiği bir plaketle sergilenecek.
Sikkelerin Türkiye’den nasıl çıktığı bilinmemekle birlikte söz konusu liste incelendiğinde çoğunlukla Roma Dönemi’ne ait olduğu ve büyük bir kısmının antik dönemde Mysia (Anadolu’nun kuzeybatısı) ve Phrygia (bugünkü Afyon, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Çorum’u içine alan bölge) olarak adlandırılan bölgelerden geldiği anlaşılan 23 adet sikke olduğu belirlendi. (İLKHA)