Asri ve Yeşilkent mezarlıklarında düzenlenen törenlerde, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra ise Kur’an-ı Kerim tilavetleri yapıldı, dualar edildi.
Törende, Piyade Yüzbaşı Çağatay Koçer tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirildi.
Ardından Gaziantep Valisi Davut Gül tarafından şehitlik defteri imzalandı. Devamında şehitlikte yer alan mezarlar tek tek gezilerek karanfiller bırakıldı.
Etkinlikler daha sonra Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen program ile devam etti. Program İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu.
Programda, sinevizyon gösterimi yapılarak, Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitleri şiiri okundu. Ardından Şehit Cuma Akalın Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hazırlamış olduğu Çanakkale’deki Gaziantepli kahramanlar adlı oratoryum ve Çanakkale türküleri seslendirildi.
Etkinliklere, Vali Davut Gül, 5’inci Zırhlı Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hacı Halil Osma, Cumhuriyet Başsavcısı Öner Kemal Sekücü, Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arıkan, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ile ilgili protokol üyeleri katıldı.
Gaziantep Üniversitesi’nde “Çanakkale Zaferi” paneli düzenlendi
Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıl dönümü nedeniyle Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen panelde milleti bir arada tutan en önemli değerlerden birisinin de Çanakkale ruhu olduğu vurgulandı.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Fen Edebiyat Fakültesi Ömer Asım Aksoy Konferans Salonunda yapılan paneli yoğu ilgi gördü.
Moderatörlüğünü Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Öğretim Üyesi Doçent Doktor Yunus Emre Tansü’nün yaptığı panele, GAÜN Öğretim Üyesi Doçent Doktor Neslihan Bolat Bozaslan ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Mehmet Bozaslan konuşmacı olarak katıldı.
Milletimizi bir arada tutan en önemli değerlerden birisinin Çanakkale ruhu olduğunu vurgulayan GAÜN Öğretim Üyesi Doçent Doktor Yunus Emre Tansü, milli birlik ve bütünlüğün tarihe doğru uzanan en önemli temel taşlardan birisinin Çanakkale savaşları olduğunu belirtti.
“Çanakkale Savaşı’na katılmayan hiçbir ailenin olmadığı bir Osmanlı Devleti ile karşı karşıyayız” diyen Tansü, “Çanakkale bizim için destansı bir ruhu olan savaştır. Anadolu’nun en ücra köylerinde, kasabalarından bile Yemen diyarından, Irak’tan, Suriye’den, Halep’ten bu savaşa katılmışlardır. Dolayısıyla ‘Osmanlı Devleti’nin biz de ortak bir mirası var mıdır?’ dersek ecdadımıza olan büyük sevginin bilincinin yanında en önemli etken de Çanakkale savaşlarıdır. Osmanlı Devleti’nden bize hatırası kalan en büyük bilinç unsuru da Çanakkale Zaferidir.” dedi.
Çanakkale Zaferi’nin anlam ve önemine değinen GAÜN Öğretim Üyesi Doçent Doktor Neslihan Bolat Bozaslan, Çanakkale cephesinde iki savaş yapıldığını, birinin deniz, diğerinin ise kara savaşı olduğunu bildirdi.
Çanakkale Savaşı’nın önemi hakkında katılımcıları bilgilendiren Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Mehmet Bozaslan ise, Çanakkale Savaşları’nın siyasi ve askeri yönü itibariyle 1’inci Dünya Savaşı ile dünya siyasi tarihinin yönünü değiştirdiğini söyledi.
Öğrencilere “Çanakkale menüsü”
Çanakkale Zaferi’nin 107’inci yıldönümünün çeşitli etkinliklerle kutlandığı Gaziantep Üniversitesi’nde öğle yemeğinde öğrencilere buğday çorbası, üzüm hoşafı, ekmek ve sudan oluşan “Çanakkale Ecdat Menüsü” ikram edildi.
Düzenlenen etkinlik kapsamında, öğrenci yemekhanesinde öğrencilerle birlikte yemek yiyen Rektör Vekili Profesör Doktor Recep Yumrutaş, Çanakkale Zaferi’nin yalnızca Türkiye tarihinin değil, dünya tarihinin de akışını etkileyecek derecede olduğunu ve bu mücadele ruhunu hep canlı tutulması gerektiğini söyledi.
Yumrutaş, Çanakkale şehitlerinin ruhlarını yâd etmek adına bir araya geldiklerini ve savaş esnasında kısıtlı imkânlar doğrultusunda kendilerine sunulan yemek menüsünü yiyerek şehitlere şükran borçlu olduklarını ifade ederek, amaçlarının Çanakkale Savaşı'nda askerlerin yemek konusunda çektikleri sıkıntıları, Çanakkale ruhunu yansıtarak insanlara hissettirmek olduğunu belirtti.
GAÜN Tıp Fakültesi öğrencisi Mert Çetin, Gaziantep Üniversitesinin hazırladığı Çanakkale menüsünün çok özel olduğunu söyledi.
Çanakkale şehit ve gazileri anısına düzenlenen etkinliğe, Rektör Vekili Profesör Doktor Recep Yumrutaş, Genel Sekreter Vekili Mehmet Fatih Evyapan, akademik, idari personel ile öğrenciler katıldı. (İLKHA)