Şaban ayının 15’inci gecesi olan Beraat Gecesi'nin önemi ve yapılacak ibadetler hakkında açıklamada bulunan Tanrıant, üç ayların rahmet ikliminde olduğumuzu ve Allah’ın rahmetinin sağanak sağanak yağdığı günleri yaşadığımızı söyledi.

Yarın gecenin hem Cuma gecesi hem de Beraat gecesi olması hasebiyle Müslümanlar için çok önem arz ettiğini ve Allah’ın bizi affetmek için türlü sebepler yarattığını belirten Tanrıant, “Cenab-ı Hakk, bizlere diyor ki ‘ Kulum üç aylar geldi. Recep, Şaban, Ramazan ayı geldi. Bu üç ayları kendine öyle bir plan dâhilinde çiz ki, rahmetim seni öyle bir kuşatsın ki karşılığında benim rızamı kazanmış olasın. Benim cennetimi kazanmış olasın.’ dedi.

“Beraat, pişmanlığını dile getirmektir”

Beraat’ın kurtuluş demek olduğunu dile getiren Tanrıant, “Günahlardan arınma ve beraatini almadır. Suç işleyen bir mahkûmun hâkim karşısına çıkıp da işlemiş olduğu suçu itiraf edip, ‘ Hâkim Bey ben bu suçu işledim. Keşke yapmasaydım’ demesi ve hâkimin de bunu göz önünde bulundurup ‘ ben seni affettim beraatini veriyorum.” deyip o suçlu insanı geri göndermesidir. Kulun işlemiş olduğu günahları o gece ‘Ya Rabbi ben günah işledim. Keşke yapmasaydım, bu gece beraatimi ver’ diyen kulu Allah’ın affetmesidir.” ifadelerini kullandı.

“Beraat gecesinde Allah kulunu dualarına icabet eder”

Tanrıant, Peygamber Efendimiz (Sallallâhu aleyhi ve sellem) beraat gecesi ile ilgili ‘Beni Kelb Kabilesinin koyunlarının tüyleri adedince Cenabı Allah insanları affedecek.’ buyuruyor. Hadisi Şerif’in devamında ‘Rabbim melekleri gönderiyor ve diyor ki yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu af isteyen onu affedeyim. Yok mu şifa isteyen ona şifa vereyim. Yok mu onu isteyen, yok mu bunu isteyen? diyerek, sabah namazına kadar melekleri insanların isteklerine cevap vermek için Cenabıhakk tarafından indiriliyor.’ buyuruyor. Beraat gecesinde rızıklar, ölümler, hastalıklar bu gece yazılır.” diye konuştu

“Gecesi ibadetle gündüzü oruçla geçirilmelidir”

Yapılacak ibadetler ile ilgili de konuşan Tanrıant, “Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şerifinde beraat kandilinin gecesini ibadetle, gündüzünü oruçla geçirin buyuruyor. Diğer kandillerde oruç o kadar tavsiye edilmiyor ama beraat gecesinde Peygamber Efendimizin böyle bir tavsiyesi vardır.

Yapılacak ibadetlerden en önemlisi Allah’a tövbe istiğfar etmektir. Peygamber Efendimiz ‘ günahına tövbe eden onu hiç işlememiş gibidir.’ Diyerek bizi tövbe etmeye sevk etmiştir. Gündüzünü de oruçlu geçirdikten sonra inşallah Allah’ın rahmetini kazanmış olacağız.” şeklinde konuştu.

“Ümmetin birlik beraberliği ve kardeşliği için dua etmemiz gerekiyor”

İnsanlığın büyük bir girdabın ve çıkmazın içerisinde olduğuna dikkat çeken Tanrıant, şunları söyledi:

“İnsanlarda öyle bir yaşayış hali belirdi ki insanlık perişan bir durumdadır. Kendini dinden soğutmuş, değişik fikirler ve yaşantılar içindedir. Beraat gecesinde kendimizden ziyade ümmeti Muhammed için dua etmemiz gerekiyor. Ümmeti Muhammed’in birliği beraberliği için dua etmememiz gerekiyor. Allah’ın ipine sımsıkı sarılmak lazımdır. ‘Bütün müminler kardeştir.’ Öncelikle Müslüman kardeşimizi düşüneceğiz sonra kendimizi düşüneceğiz. Müslümanlarda bencillik olmaz. Allah ahir zaman fitnesinden bütün Müslümanları muhafaza eylesin.

Duadan başka sığınacak hiçbir kapımız yoktur. Yapacak tek şeyimiz duadır. Allah’ın rahmeti koşmaktan başka çaremiz yoktur. Cenabıhakk’ın kapsamı alanı içerisine girmek lazımdır. Allah her tarafı kapsamıştır ama şeytanın, münafıkların ve kâfirlerin de bir kapsama alanı vardır. Bir de rahmetini kuşattığı bir kapsama alanı vardır Cenabıhakk’ın. Bu kapsama alnı içinde Allah bütün ümmeti Muhammed’i birleştirsin. Müslümanlara düşen en önemli şey doğruluktur, yalandan uzak durmaktır, zinadan uzak durmaktır. Kumardan uzak durmaktır.”(İLKHA)