Bakan Faruk Çelik, Ankara merkez binasındaki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) TV`nin açılış programına katıldı. Çelik, programdan ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevapladı. Asgari ücret konusunda Anayasa Uzlaşma Komisyonu`nun bir çalışması olduğu yönündeki haberleri değerlendiren Çelik, "Tüm siyasi partiler asgari ücretten verginin kalmasını onaylıyorsa anayasa değişikliği noktasına bunu taşıyorlarsa ki bunun anayasaya taşınması da bence tartışılması lazım. Asgari ücretin vergi düşüğü olup olmaması anayasal değil yasal bir düzenleme yapılmalı. Anayasa daha genel normları içermeli diye düşünüyorum. Ama böyle bir uzlaşı bütün partiler tarafından sağlanırsa yapacak bir şey yok. Asgari ücret vergiden muaf hale gelir. Ama ne parlamentonun ne de hükümetin gündeminde bu boyutu ile olmadığını söyleyebilirim. Konu anayasa uzlaşma komisyonu ile sınırlı bir konudur. Bir uzlaşı sağlanması, konunun parlamentoya gelmesi bir süreç." şeklinde konuştu.
 
"ROTASYON DİYE BİR ŞEY YOK, KURAL GETİRMEK GEREKİYOR"
Memura rotasyon çalışmasının ne durumda olduğu ile ilgili bir soruya Çelik, "Rotasyon diye bir şey yok, bunu biz kaç defa söyledik. Ülkenin ihtiyaç duyduğu meslek memurları şuanda Türkiye`nin her yerinde var. Buna bir kural getirmek gerekiyor." diye konuştu. Bir memuru 10 yıl gönderilip orada kalmasını doğru bulmadıklarını, sendikaların da buna hak verdiğini belirten Çelik, şöyle devam etti:
 
"O halde buna bir düzen getirmek gerekiyor. Öğretmen, doktor, hemşire her yerde olsun mu olsun. Nasıl olacak? Bu kuralı çakılı hale getirirseniz, belli insanlar için ciddi bir sorun oluşturuyor. Amacımız buna kural getirmek, yoksa 2-3 milyon memur için böyle bir şey yok. İhtiyaç duyulan meslek memurları ile ilgili bir düzenleme üzerinde çalışmayı yaptığımızı, taraflarla görüştüğümüzü, buna bir çıkış yolu aradığımız söylemiştik ama yanlış aktarılıyor. Mesela deniyor ki bir ilimizde 6 bin öğretmen eksik. O ilimiz 6 bin öğretmenden mahrum mu olsun? Olmasın. O halde meslek memurlarının eşit bir şekilde ama onlarında hukukunu da gözetecek şekilde yapılması lazım. Bu 2 milyon memura dönük bir şey değil. Özellikle ihtiyaç duyulan meslek memurlarının ihtiyacı karşılayacak şekilde gerçekleştirilmesi yükümlülüğü üzerimizde. Yerine getiremezsek burada oturmamızın anlamı yok ki. Maaş farkı da konuşulanlardan ama yıllardır hiçbir fark almadan çalışanlar var. Onun için herkesin önünü görebileceği bir düzenleme yapılması gerekiyor."
 
"ŞİDDET GÖREN KADIN GSS KAPSAMINA ALINACAK"
Şiddet mağduru kadınların direk Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınacağını aktaran Çelik, bunlarla ilgili gelir testinin söz konusu olmayacağını söyledi. Parlamentoda şuanda 8 maddelik önemli düzenlemelerin olduğunu kaydeden Çelik, 18 yaşın altında ebeveynle irtibatlaşma konusunun da ortadan kalktığını, yurtdışından gelen öğrencilerle ilgili önemli düzenlemelerin yer aldığını bildirdi. Yine yasanın içerisinde varlık sarışının da olduğunu belirten Çelik, önümüzdeki hafta meclisten geçeceğini dile getirdi.
 
"5 MİLYON EMEKLİYE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL"
Bakan Çelik, yaşa takılan emeklilerin son durumu ile ilgili bir soruya da şöyle cevap verdi:
"Konunun tümü bilinmediği için değerlendirmelerde çok yüzeysel yapılıyor. Ben defalarca söyledim; biz sosyal güvenlikte 90`lı yıllarda alınan kararlardan dolayı sosyal güvenliğimizi sıkıntıya sokan, zora sokan birçok kararların da alındığı soysal güvenlikten bahsediyoruz. 99`da çıkan yasa bunu içeriyor. Doğru çıkan bir karardır fakat oyunun kuralını oyunun ortasında değiştirdiği için vatandaşlar açısından sıkıntı oluşturmaktadır. Şimdi vatandaş diyor ki `bunu bizim lehimize düzeltin` biz yeniden yük getirecek bir düzenlemeyi yapamayacağımızı arkadaşların kendilerine söyledik."
Çok maliyete yol açmayacak düzenleme nasıl yapabiliriz diye baktıklarını fakat bunun çok farklı yansıtıldığını anlatan Çelik, 5 milyon emekliden bahsedildiğini, kendilerinin böyle bir şey söylemediğini kaydetti. Çelik, sanki hükümet içinde çok farklı düşünceler varmış gibi yansıtıldığını belirtti.
 
"YURTDIŞINDA ÇALIŞANIN PRİMİNDEN 5 PUANLIK DÜŞÜŞ OLACAK"
Yurtdışında çalışanlara prim teşviki getirilmesi için de şuanda yurtdışına götürülen 36 bin çalışanın olduğunu belirten Bakan Çelik, yurtiçinde kayıt dışı yoksa 5 puanlık bir prim indirimi yapıldığını fakat bunun yurtdışı yatırımcıya tanınmadığını ifade etti. Çelik, yurtdışına çalıştırılmak üzere götürülen işçi için işverenin yüzde 7 buçuk prim ödediğini hatırlatarak, bu yüzde 7 buçuğun yüzde 5`in artık almayacaklarını dile getirdi.
 
CHA