Saha Kredi Derecelendirme Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Suhan Seçkin, kredi derecelendirme kuruluşlarının ülkelere not verme metodolojileri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Seçkin, Türkiye`nin S&P ve Fitch`in notlama skalasında A veya A+, Moody`s de ise A3 seviyesinde olması gerektiğini söyledi.

Hazine Müsteşarlığı verilerinden edinilen bilgilere göre Türkiye, Moody`s`ten Baa3, S&P`den BB+, Fitch`ten ise BBB- notuna sahip. Buna göre Türkiye Moody`s ve Fitch`e göre aynı not görümüne sahipken, S&P`ye göre not görünümü bir basamak düşük.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody`s`e göre Türkiye`nin yatırım notu Baa3 seviyesinde. Türkiye bu notu ile Namibya, Hindistan, Romanya, Kolombiya, Kosta Rika, Peru, İzlanda, Endonezya, İspanya ve Uruguay ile aynı seviyede.

S&P`ye göre ise Türkiye`nin notu BB+, görünümü de durağan. Türkiye bu not ile S&P`ye göre Romanya, Endonezya, Filipinler, Barbados ve Hırvatistan ile aynı not meridyeninde yer alıyor. S&P notu yükseltmeden önce Türkiye BB notuna sahipti ve Guatemala, Ürdün, Portekiz, Macaristan ve Kosta Rika ile aynı not görünümüne sahipti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch`e göre ise Türkiye BBB- seviyesinde. Bu da Türkiye`yi Fas, Namibya, Hindistan, Hırvatistan, Romanya, Endonezya, Kolombiya, Bulgaristan, Azerbaycan ve Uruguay ile aynı not görünümüne sahip yapıyor.