BATMAN - Alkolün özellikle televizyon dizileriyle özendirilip teşvik edildiğine dikkat çeken Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Faruk Günak, alkolün ifsad edici bir madde olduğunu belirtti.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Günak, “Genel olarak medya; sigara, alkol, uyuşturucu gibi illetleri diziler ve filmlerle gösteriyor, bir süre sonra toplum bunu normal olarak algılıyor. Tamamen alkol yasaklansın demiyorum ama en azından bir sınırlama getirilebilir. Yetişkin gençlere baktığımızda sigara içme oranları neredeyse 10 yaşın altına düşmüş. Uyuşturucu yine öyle. Alkol, neredeyse ailelerin tamamen dağılmasına neden olan bir illettir. Eskiden Doğu ve Güneydoğu illerinde alkol kullanımı pek fazla yoktu ama maalesef televizyonlarda pek fazla yaygın olduğu için bu bölgelerde de yaygınlaşmaya başladı. Gençlerimizin bu illetlere bağımlı olmadan önce bunların gerekli önlemleri alınmalıdır” dedi.
Alkol birçok hastalığı kendisiyle getiriyor
Alkolün yaygınlaşmaması için medya dahil bütün kuruluşların topyekun mücadele etmesi gerektiğini ifade eden Günak, “Öncelikle herkesin kendi ailesinde bu çalışmaları yaygınlaştırması gerekir. Özellikle medya buna dikkat ederse sağlıklı bir ortam oluşur. Alkol sağlığa zararlılığı kesin olan bir illettir. Alkol birçok hastalığı kendisiyle getiriyor. Alkol, sağlığı etkilediği gibi akli melekeleri de devreden çıkarıyor. Alkol alan insan sağlıklı düşünemiyor ve bu her türlü madde bağımlılığında böyledir. Sağlıklı düşünemeyen insan ilk olarak kendisine ve ailesine zarar vermeye başlıyor. Ondan sonra topluma zarar vermeye başlıyor. Toplumun tamamını fertler oluşturuyor. Bizim fertlerimiz sağlıklı değilse bizim sağlıklı bir ailemizde yoktur. Sağlıklı ailemiz yoksa sağlıklı mahallemizde yoktur ve bu böyle silsile yolu ile gider” ifadelerini kullandı.
Alkol suç oranlarını artıran bir etkendir
Alkol ve diğer madde bağımlılıklarının ifsad edici olduklarını dile getiren Günak, “Ülkemizde her nedense bu madde bağımlıları bir artış gösterdi. Madde bağımlılığında ülkemizde hızlı bir artış var. Neredeyse çocuk yaşlara inmiş durumda ve bu da özentiden kaynaklanmaktadır. Bu televizyon sahnelerinden kaynaklanıyor. Hangi televizyon kanallarını açarsak açalım alkol olmayan hiçbir sahne yok. Televizyonlarda sigara gösterimleri biraz da olsa kırıldı. İnşallah önümüzdeki süreçlerde alkol ile mücadele de bunlar yaşanır. Alkol suç oranlarını artıran bir etkendir. Bizler Müslüman bir toplumuz ama İslam’dan da kopuk bir dünyamız var. Toplum ve gençlik koptuktan sonra inancımız gibi yaşamadığımız için artık yaşadığımız gibi inanmaya başlıyoruz” dedi.(M. Fatih Akgül - İLKHA)