İLKHA mikrofonuna yaşadıklarını sıkıntıları anlatan Batman’daki esnaf da hayat pahalılığından dert yandı.

Ürünlerde yaşanan fiyat artışlarından ne kendilerinin ne de tüketicilerin memnun olduğunu ifade eden esnaf, artan maliyetler nedeniyle artık halkın zorunlu giderinin dışında alışveriş yapmadığını, bu durumun da işlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

İş yapamamaktan şikâyet eden esnaf, hükümetin bu kötü gidişata acil bir önlem almasını istedi.

“Ne biz ne de tüketiciler memnun”

Şu anki ekonomik koşullarda esnafın ürün tedarikinde sorun yaşadığını belirten ayakkabıcı esnafı Abdulkadir Alpsoy, ürünlerde yaşanan yüksek fiyat artışlarının esnafı yeni ürün alamaz hale getirdiğini anlattı.

Abdulkadir Alpsoy

Daha önce aldıkları ürünü aynı fiyata bir daha alamadıklarını dile getiren Alpsoy, “Sattığımız ürünü daha yüksek fiyata alıp satışa koyduğumuzda bu da tabi ki tüketiciye yansıyor. Bu durumdan biz de tüketiciler de memnun değiliz.” dedi.

“Fahiş fiyat artışları önlenmelidir”

Esnafın en büyük giderinin elektrik faturaları olduğuna işaret eden Alpsoy, şöyle devam etti:

“Daha önce 300-500 lira gelen elektrik faturamız şu anda bin 500 lirayı buluyor. Elektrikte yaşanan bu artıştan çok şikâyetçiyiz. Devletin elektrikteki KDV oranını yüzde 1’e düşürmesini istiyoruz. Çünkü elektrik zorunlu bir tüketimdir. Bunun yanında diğer ürünlerde de yaşanan fahiş artışları devletin önlemesi lazım. Artan maliyetler yüzünden artık insanlar zorunlu giderinin dışında alışveriş yapamaz hale geldi. Durum böyle olunca esnaf iş yapamaz hale geliyor.”

Murat Erol

“İş yapamaz hale geldik”

Esnafın durumunun hiç iç açıcı olmadığına vurgu yapan bir diğer ayakkabıcı esnafı Murat Erol, sattıkları ürünü artık yerine koyamadıklarını kaydetti.

Daha önce 150 liraya sattıkları ayakkabıyı şu anda 200 liraya dahi satamadıklarını söyleyen Erol, “Bu durumdan müşterilerimiz gibi biz de tepkiliyiz. Artık her gün birçok şeye zam gelmeye başladı. Elektrik faturalarımız yüzde 100’ün üzerinde gelmeye başladı. Eskiden bin lira olan faturamız şu anda 2 bin liranın üzerinde geliyor. Bu da maliyetleri yükseltiyor. Durum böyle olunca iş yapamaz ve çalışanlarımızın maaşlarına zam yapamaz hale geldik.” diye konuştu.

Döviz kurundaki artışın işlerini olumsuz etkilediğini belirten Erol, pandemi sürecinde dükkânları kapalı kaldığı süreçte bile bu kadar sıkıntı yaşamadıklarını ifade etti. Erol, yetkililerden ekonomideki kötü gidişatı düzeltmelerini istedi.

Ali Emek

“Eskisi gibi çarkımız dönmüyor, böyle devam ederse esnafın çoğu kepenk kapatacak”

Maliyetlerle birlikte giderlerinin de çok arttığına dikkat çeken giyimci esnafı Ali Emek, “Esnafın durumu dışardan bile bakıldığında belli oluyor. Çünkü iş yapamıyoruz. Milletin cebinde para kalmadığı için alışveriş yapamıyorlar. Eskisi gibi çarkımız dönmüyor. Gençler şu anda ayda bir bile üst baş alamıyorlar. Halk şu anda gıdaya yönelmiş durumda. Artık giyime eskisi gibi harcama yapılmıyor. Esnafın elektrik, su, doğal gaz ve kira giderleri aşırı derecede arttı. Durum böyle devam ederse esnafın çoğu kepenk kapatacaktır. Devlet esnafa kira ve elektrik yardımı yaparsa çok iyi olur.” ifadelerini kullandı.

Orhan İnanç

“Her şeyin maliyeti çok yükseldi”

Satışlarının çok fazla düştüğünü, ayakta kalmakta zorlandıklarını belirten esnaf Orhan İnanç ise şunları söyledi:

“Her şeyin maliyeti çok yükseldi. Elektrik faturalarımız 3-4 kat arttı. Kira fiyatları yükseldi. Sattığımız ürünün üzerine kat kat koymamamıza rağmen ürün alamıyoruz. Bu durumun nereye gideceğini bilemiyoruz. Daha önce üç çocuğunu 300-500 liraya giydiren müşterimiz şu anda bin liradan aşağı giydiremiyor. Durum böyle olunca da müşteri alışveriş yapmıyor. Devlet esnafa vergi ve elektrik faturalarında destek çıkarsa çok iyi olur.”(İLKHA)