Çiftçilerin en büyük sıkıntısının girdilerdeki artış olduğuna vurgu yapan Ziraat Odası Başkanı Aydiş, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin buna acil bir çözüm bulması gerektiğini ifade etti.

Özellikle çiftçilerin birkaç özel sektördeki gübre tedarikçisinin insafına terk edilmemesi gerektiğini belirten Aydiş, Toprak Mahsulleri Ofisi bünyesinde her bölgede gübre fabrikalarının kurulmasını istediklerini kaydetti.

Türkiye’de çiftçilik yapmanın çok zorlaştığını anlatan Aydiş, çiftçilerin borçsuz ve mutlu bir şekilde tarlaya girmesi gerektiğini vurgulayarak hükümete çağrıda bulundu.

“Duamız nisanda da yağmur yağması”

Şu ana kadar Batman çiftçisinin yağışlarla ilgili herhangi bir sıkıntısının olmadığını belirten Aydiş, “Ama mühim olan bundan sonradır. Nisan ayı içerisinde yağmurların yağması lazım. Allah’tan da duamız, nisanda da yağmur yağarsa bir sıkıntı olmaz. Tabi sıkıntının esas kökeninde şu var; bazı çiftçilerimiz gübre alamadılar. Gübre alamadıkları için de toprağa tohumu attılar ve bu konuda büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kalınacağını tahmin ediyorum.” dedi.

“Devlet gübre fabrikaları kursun, bizi özel sektörden kurtarsın”

En büyük sıkıntılarının girdiler olduğuna işaret eden Aydiş, “Devletin buna acil çözüm bulması lazım. Devletin, Türkiye çiftçisini birkaç özel sektördeki gübre tedarikçisinin insafına bırakmaması lazım. Güçlü bir devlete sahibiz. Devlet her şeyini yapıyor. Seneye savaş uçağımız çıkıyor. Devlet gübre hammaddesini yapsın ve Toprak Mahsulleri Ofisi bünyesinde her bölgede en azından 10 tane gübre fabrikası kurması lazım. Devlet bizi bu özel sektörden kurtarması gerekiyor. Bu olursa çiftçinin sıkıntısını büyük ölçüde giderilmiş olur.” diye konuştu.

Nizamettin Aydiş

“Bu zamlara dayanmak mümkün değil”

Çiftçilerin fahiş fiyata gübre almak zorunda kaldıklarına dikkat çeken Aydiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yüzde 200-250’ye yakın zam. Buna dayanmak mümkün değil. Şimdi çiftçimiz 2 bin-2 bin 200 TL’den OFİS’e, tüccara buğday teslim etti. Şu anda 6 bine yakın. 6 bin küsur Rusya’dan buğday geliyor. Devletten isteğimiz 4 bin TL’den çiftçimize versin, dışardan yine buğday getirelim ki. Yani biz onlar gibi yapamıyor muyuz? Rus, Ukrayna çiftçisine parayı göndereceğimize Türkiye çiftçisine verelim, bunu biz yapalım. Ama eğer 2 bin 200 TL’den buğday satıyorsa, valla 14-15 bin TL’den gübre alamayız. Mazot, gübre, ilaç aynı şekilde… Bu girdilerle Türkiye’de tarım, çiftçilik yapılması çok zor olmuş.”

“Çiftçi borçsuz ve mutlu bir şekilde tarlaya girmeli”

“Çiftçi borçsuz ve mutlu bir şekilde tarlaya girmelidir” diyen Aydiş, “Mutlu ve borçsuz tarlaya girmedi mi emin olun çiftçi ne gelirse tefecilere, faizcilere gider. Devletten ricam, özellikle gübre ve mazot olmak üzere girdiler konusunda çiftçiler özel sektörün insafına bırakılmaması lazım. Özel sektör zamma doymuyor. Şükretmek yok. Bir günde gübreye iki defa zam olur mu? Buna dayanmak mümkün değil. Dünya nasıl yapıyorsa bizde öyle yapalım.” ifadelerini kullandı.

“Destek istemeyiz, yeter ki girdilerimizi rahatlıkla alabilelim”

Hükümeti yaşanan sıkıntılar karşısında acil önlem almaya çağıran Aydiş, son olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin çiftçilik konusunda bir takım acil önlemler alması lazım. Devlet ne mazotta, ne gübrede ve ne de diğer girdilerde bize hiç destek vermesin. Sadece bizler girdilerimizi rahatlıkla alabilelim. Bizi girdilerimizi rahatlıkla alabilecek duruma getirsin destek istemiyoruz.”(İLKHA)