İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatipzade, düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Viyana görüşmelerine değinen Hatipzade,, ABD’nin nükleer anlaşmaya dönüşünün bir gecede olmayacağını belirtti.

Zorlu görüşmeler içinde olduklarını söyleyen Hatipzade, "Farklı günlerde, farklı aktörlerden çeşitli karşılaşmalar gördük. Viyana görüşmelerinin rotası oldukça açık. Nükleer anlaşma ile ilgili olmayan yaptırımların kaldırılması bu görüşmelerin gündemindedir." dedi.

Hatipzade, ABD ile doğrudan müzakereler konusunda, şeffaf olmayan mesajlara göre değil, ABD’nin davranışlarına göre karar vereceklerini kaydetti.

Hatipzade, Rusya’nın önümüzdeki günlerde görüşmelerden ve nükleer anlaşmadan çekileceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine bu konuda bilgilerinin olmadığını, bunun medya kaynaklı spekülasyonlar olduğunu kaydetti.

Hatipzade, Çin'in görüşmelerde en yapıcı tutum sergileyen ülkelerden biri olduğunu sözlerine ekledi.

İran ile UAEA arasındaki anlaşma

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Tahran'a ziyaret etmiş, ziyarette, İran'la çözüme kavuşturulması gereken sorunlara ilişkin nasıl bir yol izleneceğine ışık tutacak ortak bildiri üzerinde anlaşma sağladıklarını söylemişti.

Hatipzade'ye bu konu da soruldu. İran ile Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) arasındaki anlaşma ve bunun Viyana görüşmelerine etkisine değinen, Hatipzade "UAEA Başkanı Grossi’nin Tahran ziyareti, İran ile UAEA arasındaki teknik anlaşmalar çerçevesinde gerçekleşti. İran ile UAEA arasında yapılan ortak bildiriye göre ajansı ile ortak bir işbirliğimiz olacak. İran, ajansın sorularını yanıtlamıştı. Ancak teknik bir çerçevede ve belirli bir süre içinde bu soruların yeniden yanıtlanması gerekiyordu." diye konuştu.

Ukrayna krizine de değine Hatipzade, "Rusya’daki dostlarımızla ve diğer taraflarla birlikte, müzakerelerin derhal Ukrayna'da bir ateşkese yol açması için çalışıyoruz. Rusya'da, ABD ve NATO eylemleri konusunda ciddi endişeler var. Eski Rusya ve Sovyetler Birliği arasında NATO ile yapılan anlaşma göz ardı edilmiş ve bunun ele alınması gerekiyor. Ancak savaş çözüm yolu değil ve insanlar hükümet çatışmalarından uzak kalmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)