İpekyolu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya Van Vali Yardımcısı Sayın Ömer Faruk Canpolat, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Sayın Hamdullah Şevli, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın İhsan Emre Aydın, il ve ilçe protokolü ile çok sayıda kurum amiri katıldı.
Van Valiliği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Yeşilay Van Şubesi katkıları ile organize edilen çalıştayın moderatörlüğünü Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Uygulamalı Sosyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suvat Parin yaptı.
Toplamda 37 kurum ve 58 katılımcının olduğu çalıştay, iki oturum şeklinde gerçekleşti. Birinci oturumda bölgenin bağımlılık konusundaki mevcut durum analizi, ikinci oturumda ise bölgenin bağımlılık konusunda yürütülen çalışmalarının analizi ele alındı.
7 saat süren çalıştayın ilk oturumunda katılımcılar bağımlılıkla mücadelede yürütülen faaliyetleri ve konu ile ilgili sayısal verileri paylaştı. İkinci oturumda ise katılımcılar kentin bağımlılıkla mücadelede daha bütüncül ve etkileyici mücadele önerilerini sundu.
Çalıştayda konuşan Van Vali Yardımcısı Ömer Faruk Canpolat, "Bu çalıştayın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bugün burada çok güzel bir çalıştay gerçekleşti. Her biriniz çok kıymetli katkılar sağladınız. Sayın Cumhurbaşkanımız ve İçişleri Bakanımız konuyu büyük hassasiyetle takip ediyor. Bu konuda bizlere de sürekli uyarıcı talimatlar geliyor. Öncelikle şundan müsterih olmanızı isterim, bizler üzerimize düşen vazifeleri sonuna kadar yerine getirmeye çalışıyoruz. Özellikle bağımlılık oluşturucu maddelerin Ülkemize yasa dışı girişini engelleme konusunda Yine calışmalarımızı yürütüyoruz. Yasal yollardan satılan ürünlerin belli kesimlere satışı da biliyorsunuz yasak. Bunların takibi noktasında da gece gündüz demeden çalışmalarımızı yürütüyoruz. Üzerinde durduğumuz bir diğer başlık madde bağımlılığı ancak hepinizin malumu olduğu üzere gelişen teknoloji ile birlikte teknoloji bağımlılığı boy gösteriyor günümüzde. Yine bu konuda da sizlerden istihramımız hem bireysel hem de kurum ve kuruluş olarak teknoloji bağımlılığının her noktasında da şimdiden çalışmalarımıza hız vermemiz gerekmektedir. Madde bağımlılığında ileri bir noktaya geldik fakat tedbirleriyle geldik. Şahsım adına özel hayatımda şahit olduğum manzaraları düşününce teknoloji ile bağımlılık noktasında henüz bir adım atmadık. Dolayısıyla sizlerden istihramımız Valilik olarak bu konuya da ağırlık vermemiz. Bir an önce bir eylem planı hazırlamamız olacaktır. Ben katılım sağlayan herkese, ev sahipliği yapan İpekyolu Kaymakamımız ve Belediye Başkanına, Rektörümüze ve hocalarımıza çok teşekkür ediyorum." dedi.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, "Böyle bir organizasyonda bulunduğum için son derece mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. İlimiz için çok önemli bir çalıştay. Katkı sunan başta Yeşilay Van Şubesi'ne ev sahipliği yapan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan V. İhsan Emre Aydın'a çok teşekkür ediyorum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Yüksek Öğretim Kurulumuzun talimatlarıyla üniversitemizde bağımlılıkla eylem planlarımızı hazırladık. Bu kapsamda Üniversitemizin Psikolojik Rehberlik Danışma Merkezi Eğitim Fakültemizde, PDR Merkezi ve Eğitim Bilimleri Enstitümüz çok büyük rol üstlendi. Dolayısıyla burda da benzer bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışmanın organizasyonuna baktığımızda Üniversitemiz sonuç bildirgesi, teknik konular ve raporlama kısmında büyük görevler üstlendi. Üniversitemizde de benzer çalışmalar yaptık. Bu kapsamda Türkiye'de bir ilk olacak Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Bilişim Teknolojileri ve Bağımlılık Ana Bilim Dalı kuruldu. Geçtiğimiz günlerde Yüksek Öğretim Kurumu tarafından onaylandı. Buradaki bağımlılık farklı bir bağımlılık. Davranışsal, dijital, oyun, kumar bağımlılığı gibi birçok bağımlılıktır. Burada da Yüksek Lisans, Tezli Yüksek Lisans programımız başladı. Geçtiğimiz eğitim döneminde de 9 tane Yüksek Lisans öğrencisiyle bu programa başladık. Üniversite Senatomuzun almış olduğu kararla Öğrenci Dekanlığı kurduk. Bu Dekanlığın bir Ana Dekanlığı da bağımlılıkla mücadele kapsamında olacak. Bu Dekanlık ile eylem planımızı daha iyi, daha somut bir şekilde hayata geçirmiş olacağız. Ben katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim." ifadelerine yer verdi.
İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili İhsan Emre Aydın, "Bağımlılıkla mücadelede sorunlar ve çözüm önerileri çalıştayının hayırlara vesile olmasını diliyorum. İpekyolu bağımlılıkla mücadelede en fazla etkilenen ilçelerden birisidir. Çünkü Van'ın kalbi merkezi konumunda. Hayat burda yaşam burda. Biz bu mücadeleyi etkili bir şekilde verdiğimizde sonuçlarını da verimli olarak alacağımızı umuyorum. Bağımlılıkla mücadelede Kaymakamlık olarak tabi ki çok etkin önlemler alıyoruz. Gerek İl Emniyet Müdürlüğümüz gerek İl Jandarma Komutanlığımız, bu birimlerin alt birimleri, Kaymakamlığımızın alt birimleri olarak bağımlılıkla mücadelede önleyici tedbirleri yoğun bir şekilde alıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve İçişleri Bakanımızın emirileri doğrultusunda bağımlılıkla mücadelede kararlı bir şekilde çalışmalar yürütülmekte. İpekyolu Belediyesi olarak gerek kültürel gerekse sportif, kurs merkezlerimizde birçok eğitim ve seminerler düzenlenmekte. Bu çalıştayla birlikte bağımlıkla mücadelede sorunları ve çözüm önerilerini daha etkili bir şekilde Van özelinde görmüş olacağız. Ben katılımlarından dolayı herkese şükranlarımı sunuyor, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum." diye ifade etti.
Bu yıl 102. yaşını kutlayan Yeşilay Bölge Koordinatörü Hakan Durğun da çalıştayda Yeşilay'ın kuruluşu, işlevleri, görev ve sorumlulukları hakkında, (YEDAM) 115 Yeşilay Danışmanlık Merkezi'nin ücretsiz olarak sunduğu psikolojik danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetlerinden söz etti.
Çalıştay sonucunda moderatör Prof. Dr. Suvat Parin tarafından sonuç bildirgesi sunuldu.
Toplu fotoğraf çekimi, plaket ve sertifika sunumu ile çalıştay son buldu. (İLKHA)