Boykotçu vekile maaş kanuna aykırı
Boykotçu vekillere maaş ödenmesi 5018 sayılı yasaya aykırı. Yapılan ödemelerSayıştaytarafından geri alınabilir...
CHP milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılmamaları, kamu mali mevzuatında yeni bir tartışmaya yol açtı. Niye mi? Çünkü milletvekili seçilen kişinin, mazbatasını aldığı andan itibaren, maaş, yolluk, sosyal güvenlik haklarına sahip olduğu düşünülüyor. Zira parlamenter demokratik sistemde milletvekili seçilen kişinin, parlamentoda yasama hizmeti vereceğinden hareket edilerek, mali ve sosyal hakları kendisine hemen sunuluyor.
Oysa seçilen kişiye, bir mücbir sebebe, yani hastalık, doğal afet türünden bir nedene dayanmadan Meclis çalışmalarına katılmadığı takdirde "5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu" gereği maaş ödemesinin yapılmaması gerekiyor.
Yasa, niye yasama çalışmasına katılmayan milletvekiline ödeme yapılmasına izin vermiyor derseniz… Vermiyor çünkü 5018 sayılı yasada kamu giderinin nasıl yapılacağı tanımlanmış. Yani vatandaşın ödediği vergilerin hangi işlerde kullanılacağı sayılmış. Yasa, kamu giderini "Kanunlarına dayanılarak yaptırılan iş, alınan mal ve hizmet bedelleri, sosyal güvenlik katkı payları, iç ve dış borç faizleri, borçlanma genel giderleri, borçlanma araçlarının iskontolu satışından doğan farklar, ekonomik, malî ve sosyal transferler, verilen bağış ve yardımlar ile diğer giderler" olarak tanımlanıyor. TBMM, 5018 sayılı yasaya göre, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idaresi olarak bir sayılı cetvelde birinci sırada sayılıyor.
İşte bu nedenle milletvekili, Anayasa`nın 86`ncı maddesine göre, ancak yasama hizmetlerinin karşılığında merkezi devlet bütçesinden ödenek alabileceğine göre, hizmet etmediği takdirde ödeneklerin verilmemesi gerekiyor. Milletvekilinin parlamentoda bulunması ama çalışmaya katılmaması da hizmet anlamına gelmediğinden yine ödeme yapılması usulsüz oluyor. Yapılan ödemelerin Sayıştay tarafından usulsüz ödeme sayılarak geri alınması gerekiyor. Peki mazbatasını alan milletvekilinin özlük hakkını hemen elde etmesi doğru mu? Böyle bir uygulama kamu gideri tanımına uymuyor. Bir örnek verelim…
Kamu hizmeti yapması için sınava girip kazanan bir devlet memuru sınavı kazandığı anda özlük haklarını elde edemiyor. Ancak kamu hizmeti görmeye başladığı tarihten itibaren maaş ve diğer özlük haklarını elde ediyor. Kamu gideri, bir kamu hizmetinin görülmesine bağlandığı için, milletvekilinin de yasama hizmetine başladığında ödenek ve diğer özlük haklarını elde etmesi gerekiyor.
Sabah