13 yıldır kesintisiz olarak her mevsim (3 ayda bir) okuyucusuyla buluşmaya devam eden Kelhaamed, her sayısında birbirinden önemli konuları ele alarak ilmi, tarihi ve kültürel anlamda yazılarla yeni bir bakış açısı ortaya koyuyor.

Derginin 52'nci sayısı hakkında kaleme alınan editör yazısında, "Ne kadar toplumsal veya siyasi mesele varsa bir yönüyle Kürtler ile bir ilişkisi vardır. Her yaşanan olay da bir yönüyle Kürtleri ilgilendiriyor ve Kürtler yaşananlardan kendilerine bir pay çıkarabiliyorlar. Çünkü Kürt ve Kürdistan meselesi toplum ve siyasetin gündemidir. Bu mesellerden birisi de gündemden hiç düşmeyen Kürtçe dil konusudur. Bir taraftan dış ülkeler öte yandan Türkiye devleti Kürtçeyi inkâr ve reddediyorlar. Diğer taraftan Kürt âlimleri, kanaat önderleri kendi dilleriyle eylem ve söylemlerini önceliyorlar. Kürtçenin güçlü yapısı, zenginliği ile ilmi ve siyasi meseleleri toplumu büyük oranda etkiliyor. Biz de bu hadise karşısında duyarsız kalmadık. Bu sayımızda Kürtçenin gücü ve etkisi üzerinde durduk." ifadeleri yer aldı.

Derginin başyazısı "Kürtçenin güzelliği ve gücü" konusu üzerine bina edilerek; Bu minvalde dergi yazarlarından Nureddin Qoseri  "Kürtçe üzerine bir hasbihal" balığıyla bir tahlil yazısı kaleme aldı.

Yazarlardan Şerif Emin de "Şarkın ıslah projesi devam ediyor" balığıyla toplum ve tarihi hakkında bir yazı yazarak önemli bazı meselleri gündeme taşıdı.

Ünlü yazarlardan Vahdettin İnce'nin de bu sayı itibarıyla yazı yazmaya başladığı dergide, Mart ayı olması hasebiyle Halepçe Katliamı da unutulmadı.

Editör yazısında ayrıca; Bildiğiniz gibi Mart ayı Halepçe Katliamı'nın yıl dönümüdür. Özel olarak İslam âlemi ve tüm dünyada ulusal ve yarı ulusal medyada bu konu hakkıyla işlenmedi, üzerinde durulmadı. Kürtçe basında bu meseleyi vacip ve önemli görüyor, her yıl birçok yayınla gündeme getiriyoruz. Yazarımız Cevdet Karaman bir dizi yazı ile "Hey dünya" adıyla kıymetli bir yazı yazdı." denildi.

Bu sayıda hatırlanan bir başka mesele de kutlu doğum oldu. Her sene Diyarbakır'da Nisan ayında yüzbinlerin katılıyla gerçekleşen Mevlid etkinlikleri hatırlatılarak buralarda toplanan insanların manevi olarak motive oldukları kaydedildi.

Dergide ayrıca; M. Zahir Ertekin "Senin Adın Diyarbakır", Nesih Güler "Bir Dönüm Noktası", Hilmi Beg "Bateyii Mevlidi" adıyla birer şiir kaleme alarak coğrafyamızda yaşanan önemli konular ön plana çıkardı. (İLKHA)