Miraç Kandili, namazın hediye edildiği gece olması nedeniyle Müslümanlar tarafından önemsenen gecelerden biridir. Peki Miraç kandili ne zaman? Miraç nedir? Miraç kandili 2022. İşte tüm detaylar…

Miraç nedir?

Miraç; kelime anlamı olarak yükselmek, yukarı çıkmak anlamındaki urûc kökünden türemiştir. Peygamber Efendimizin (S.A.V) bir gecede Mekke’den Kudüs’e oradan ise göğe yükselişini ve Allah katına çıkışı İsra ve Miraç hadisesi olarak İslam tarihinde yerini almıştır. İsra; Peygamber Efendimiz’in Mekke’den yani Mescid-i Haram’dan Kudüs’e yani Mescid-i Aksa’ya yaptığı yolculuğa verilen addır. Miraç ise oradan göğe yükselişini ifade eder. Amenerrasulü ve 5 vakit namaz Efendimiz’e bu gece hediye edilmiştir.

Miraç Kandili Ne Zaman?

Mübarek 3 aylarda 4 önemli gece bulunmaktadır. Bunlardan ilki Recep Ayının ilk Perşembe günü idrak edilen Regaib Gecesi ikincisi ise Recep Ayının 27. Gecesi idrak edilecek Miraç Kandilidir. Buna göre 2022 Miraç Kandili 7 Şubat Pazar günü ihya edilecek.

Miraç Kandilinde Yapılacak İbadetler

Kandil gecelerinin en önemli ibadet hususları, namaz kılma, Kur’an okuma, tövbe-istiğfarda bulunma, ilmihal okuma, salevat-ı şerife getirme ve dua etme gibi ibadetlerdir. Ayrıca bu gece yoksul, fakir ve kimsesizler sevindirmeli ve bütün Müslümanlar ile insanlık için dua edilmelidir. Miraç kandilinde yapılacak ibadetler ise Müslümanlara namazın hediye edildiği bu mübarek gecede namaz kılmaktır. Miraç Kandilinde sabah ve yatsı namazlarını özellikle cemaatle kılmamız çok faziletlidir. Peygamber Efendimiz de (S.A.V) “Her kim yatsı namazını cemaatle kılarsa geceyi ibadetle, sabah namazını cemaatle kılarsa gündüzü ibadetle geçirmiş olur” buyurmuştur. Rivayet olunduğuna göre Recep’in yirmi yedinci gününün sadakası vardır: “Her kim Recep’in yirmi yedinci günü oruç tutup, o gün sadaka verirse, Allah-u Teâlâ orucuna karşılık o kişiye, bin hasene ve iki bin köle azadı (sevabı) yazar.”Miraç kandilindeki ibadetlerle ilgili hadislerde, Ashab-ı Kiram’ın kavlinde, Tebeu't-tabiin, salih kimselerin ve Allah dostlarının bazı uygulamaları bulunmaktadır.

2022 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

2 Şubat ÇARŞAMBA : ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI

3 Şubat PERŞEMBE : REGAİB KANDİLİ

27 Şubat PAZAR: MİRAC KANDİLİ

17Mart PERŞEMBE:  BERAT KANDİLİ

2 Nisan CUMARTESİ: RAMAZAN BAŞLANGICI

27 Nisan ÇARŞAMBA: KADİR GECESİ

1 Mayıs PAZAR: AREFE

2 Mayıs PAZARTESİ: RAMAZAN BAYRAMI (1.Gün)

3 Mayıs SALI: RAMAZAN BAYRAMI (2.Gün)

4 Mayıs ÇARŞAMBA: RAMAZAN BAYRAMI (3.Gün)

8 Temmuz CUMA: AREFE

9 Temmuz CUMARTESİ: KURBAN BAYRAMI (1.Gün)

10 Temmuz PAZAR: KURBAN BAYRAMI (2.Gün)

11 Temmuz PAZARTESİ: KURBAN BAYRAMI (3.Gün)

12 Temmuz SALI: KURBAN BAYRAMI (4.Gün)

30 Temmuz CUMARTESİ: HİCRİ YILBAŞI

8 Ağustos PAZARTESİ AŞURE GÜNÜ

7 Ekim CUMA: MEVLİD KANDİLİ